Społeczeństwo od lat docenia produkty, które pozyskiwane są z natury lub od pracowitych zwierząt. Ziołomiody zajmują szczególne miejsce w naszej ofercie. Specjalna ziołowa pożywka dla pszczół przygotowana przez człowieka sprawia, że zwierzęta ją przetwarzają w płynny produkt o złotej barwie. W naszej ofercie znajdują się różne smaki, między innymi pszczelarski wybór aroniowy, malinowy, nawłociowy, z czarnego bzu, pokrzywowy, sosnowy czy rumiankowy. Każdy z nich charakteryzuje się innym zapachem, smakiem i właściwościami.
Ziołomiody w przeciwieństwie do tradycyjnych, znanych nam miodów, nie są tylko i wyłącznie pracą pszczół,
ponieważ powstają dzięki pomocy człowieka. W tym wypadku pszczelarz nie zajmuje się tylko zbieraniem miodu,
lecz przygotowuje również jego ważny składnik, a następnie podaje go pszczołom. Mowa tutaj o pożywce, czyli ekstrakcie z ziół lub owoców, który traktowany jest przez pszczoły jak nektar i przerabiany oraz zagęszczany do konsystencji miodu.
Do przygotowania pożywki wykorzystuje się zazwyczaj rośliny, które nie są miododajne i w naturalnych warunkach nie powstałby z nich miód. Ziołomiody nie powstają tylko z podanych pszczołom składników, ponieważ odnajdziemy w nich dużą domieszkę miodu, który został zrobiony z występujących w tym czasie roślin. Dzięki temu naturalnemu sposobowi konserwacji roślin, zatrzymują one swoje właściwości, co w połączeniu z walorami miodu czyni je bardzo wartościowymi produktami. Podczas przerabiania przez pszczoły takiej pożywki, poprzez dodanie enzymów, sacharoza zostaje rozłożona na cukry proste i złożone.
Od zwykłych miodów ziołomiody odróżnia również wyższa zawartość biopierwiastków, czyli mikro i makroelementów, które pozytywnie wpływają na układ immunologiczny i wzmacniają odporność. Właściwości poszczególnych ziołomiodów zależą od tego, jakie rośliny zostały wykorzystane przy jego produkcji.