Szparagi zielone
towar niedostępny





Opis
SzparagiI zielone
Szparagii znane były już w średniowieczu, pochodzą z okolic Morza Śródziemnego i Azji mniejszej. W Polsce możemy spotkać przynajmniej 3 odmiany, z których to właśnie zielone Szparagii zawierają najwięcej składników bioaktywnych. Zielona odmiana Szparagiów jest najłatwiejsza w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba ich obierać oraz szybciej się gotują. Szparagii są niskokaloryczne oraz zawierają dużą ilość białka, dzięki czemu są także pożywne.
WŁAŚCIWOŚCI:
- są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B
- zawierają witaminę K, która odpowiedzialna jest za krzepliwość krwi i mineralizację kości
- zawierają błonnik, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego
- są źródłem żelaza, potasu i magnezu
- są lekkostrawne
ZASTOSOWANIE:
- idealnie komponują się z mięsem oraz jajkiem sadzonym
- doskonale smakują z Sosem majonezowym lub beszamelowym
- można je podsmażyć na maśle z dodatkiem bułki tartej
- można je gotować, piec, smażyć i grillować