Skorzonera

towar niedostępny





Opis
Skorzonera ( wężymord )
Skorzonera jest wyjątkowo ciekawym warzywem za równo ze względu na nazwę jak i jej wspaniałe właściwości. Polska nazwa skorzonera pochodzi z włoskiego scorzone (wąż, żmija). Nie jest więc tajemnicą, że niegdyś była używana przy ukąszeniach węży.
W dzisiejszych czasach wężymord jest wyjątkowo niedoceniany. A szkoda, ponieważ posiada wiele wartości odżywczych.
W smaku skorzonera przypomina Szparagii, jednak jej smak jest bardziej wyrazisty.
Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza insulinie- odpowiada ona za obniżenie poziomu cukru we krwi, złego cholesterolu oraz poprawia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto inulina pomaga w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejszaniu insulinooporności i zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Obecnie wężymord również jest polecany w dolegliwościach trawiennych, a także na nadciśnienie i odchudzanie.
Wartości odżywcze skorzonery (w 100 g)
Wartość energetyczna - 63 kcal
Białko ogółem - 0.5 g
Tłuszcz - 0.4 g
Węglowodany - 10.5 g
Witaminy
Witamina C – 4.0 mg
Tiamina – 0,11 mg
Ryboflawina – 0.04 mg
Niacyna - 0.4 mg
Witamina B6 - 0.08 mg
Kwas foliowy - 31 µg
Witamina A (RAE) – 0.3 µg
Witamina E – < 0,1 mg
Witamina K - 1.44 µg
Minerały
Wapń – 53 mg
Żelazo - 3.3 mg
Magnez - 23 mg
Fosfor - 76 mg
Potas - 320 mg
Sód – 5 mg
Selen - 0,4 µg mg