Rzodkiew japońska
towar niedostępny





Opis
Rzodkiew biała należy do rodziny roślin kapustowatych. Podobnie jak wielu swoich krewniaków, charakteryzuje się ostrym, wyrazistym smakiem oraz aromatem. Jej korzeń jest pokaźny i zupełnie biały, jak nieco przerośnięta pietruszka o gładkiej skórze – gruba i podłużna. Biała rzodkiew jest zaskakująco zdrowa, zawiera sporo witaminy C, dostarcza również przeciwutleniaczy z grupy antocyjanów, należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Produkty powiązane
Bakłażan

Bakłażan lub inaczej oberżyna znana jest nam jako warzywo, choć z botanicznego punktu widzenia jest to owoc, pochodzi z Indii.
Bakłażan ma ciemnofioletową barwę, jasny, kremowy miąższ oraz podłużny kształt. Zawiera mnóstwo soli mineralnych, fosforu, wapnia i dużo błonnika. Jest niskokaloryczny. Działa antywrzodowo i antyalergicznie. Zapobiega starzeniu i poprawia wygląd włosów i paznokci.
Botwina z burakami

Botwina mała

Botwina mała są to liście buraka, o intensywnym i wyrazistym smaku. Botwinę sprzedajemy bez buraków, w pęczku zazwyczaj jest od 4 do 6 mniejszych pęczków liści buraka czerwonego.
Brukselka

Cebula cukrowa

Cebule cukrowe to niektóre odmiany cebuli zwyczajnej, które wyróżniają się delikatniejszym, bardziej słodkim smakiem oraz białym, soczystym miąższem. Cebula cukrowa ze względu na swój delikatny smak polecana jest głównie do spożycia na surowo, dodatkowo nie traci ona wtedy żadnych właściwości. Już od XIX wieku Cebula znana jest z działania antybakteryjnego i przeciwwirusowego.
Cebula czosnkowa

Cebula to jedno z najpopularniejszych i najlepiej znanych warzyw na świecie. Stosowana we wszystkich kuchniach świata.
W naszym sklepie mamy cebulę zwykłą( żółta skórka), cukrową ( żółta skórka, słodki smak, kształt delikatnie podłużny), czerwoną(czerwona skórka), szalotkę(żółta skórka podłużna, twarda) i czosnkową ( twarda, biała skóra).
Cebula zwykła

Czosnek Cebula, Cebula żółta lub po prostu Cebula, to warzywo o wielu właściwościach. Cebula zwyczajna charakteryzuje się intensywnym, ostrym smakiem i aromatem, za który odpowiadają związki siarki. Choć cebulę wykorzystuje się głownie jako dodatek do potraw, to nie każdy wie, że posiada ona także szereg właściwości zdrowotnych, które znane były już w starożytności. Egipcjanie przypisywali cebuli zdolność zwalczania demonów, a Rzymianie uznawali ją za lek na wszelkie dolegliwości.
Cykoria biała tacka

Cykoria biała nazywana jest uszlachetnioną wersją cykorii korzeniowej. Charakteryzuje ją orzeźwiający, lekko gorzki smak. Cykoria idealnie komponuje się z pomidorami i serem mozzarella, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako składnik lekkich sałatek. Można znaleźć również wiele przepisów na duszoną i pieczoną cykorię.
Cykoria

Jak lubisz sałatki lub surówki, dodaj cykorie, oprócz tego, że ubędzie Ci kilogramów (nie polecam dla osób zza małą wagą, za bardzo schudniesz), poznasz jej ciekawy smak. Cykoria natomiast może wygląda niepozornie ale duszona lub zapiekana idealnie popieści Twoje podniebienie. Owo warzywo, jest doskonałym źródłem witamin, często polecana dla kobiet w okresie ciąży, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Natomiast przyszłe mamy pamiętajcie nie samą cykorią się karmcie pomimo to, że ma bardzo mało kalorii i świetnie wpływa na nerki, trawienie i skórę.
Cykoria czerwona tacka

Czarna rzepa

Czarna rzepa jest pogromcą bakterii, wirusów i grzybów. Ma właściwości lecznicze, wspiera cały organizm. Reguluję pracę wątroby, żołądka, jelit i zapobiega wzdęciom. Obniża ciśnienie krwi i przede wszystkim wzmacnia skórę i włosy.
Rzepa charakteryzuje się czarną twardą, bulwą z białym miąższem, która pomimo ostrego i intensywnego smaku jest bardzo soczysta. Można spożywać ją na surowo lub po obróbce cieplnej.
Czosnek

Nie wszyscy lubią jego zapach, natomiast wszyscy wiemy, że jest to jedyny na świecie naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Gdy dodasz go do potraw, wzbogacisz ich smak i aromat. W sprzedaży mamy tylko i wyłącznie polski czosnek odpowiednio przechowywany, aby zachować jego wszystkie walory smakowe i zdrowotne.
Szczypior z cebulką

Zawsze świeży szczypior z cebulką, młodą cebulkę i Szczypiorek pokrój drobno, cebulkę podsmaż na odrobinie masła, czujesz ten zapach, dodaj do wątróbki i podduś jakiś czas. Szczypiorek dodaj do sałatki, dodaj, odrobinę soli odrobinkę proszę, ciesz się smakiem i zapachem.
Kalafior

Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej lub brokuła. Uprawiany był już w czasach starożytnych. Znany był w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje europejskie. Do Polski warzywo to trafiło dzięki królowej Bonie na przełomie XVI i XVII wieku.
Kalafior może być spożywany surowy, gotowany lub pieczony, a w 100 gramach zawiera jedynie 23 kalorie !
Kalarepa

Warzywo znane było już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa, stamtąd trafiło do innych krajów Europy. Do Polski trafiło w XIX w. Warzywo zostało wyhodowane najprawdopodobniej z paszowej kapusty o zgrubiałej łodydze.
Wystarczy jedna, średnia główka kalarepy dziennie, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę C!
Kapusta czerwona głowa

Bogactwo składników odżywczych i właściwości antyoksydacyjne to już wystarczający powód, żeby nie odmawiać sobie tego warzywa. Ale można przytoczyć kOlejne argumenty: czerwona Kapusta jest niskokaloryczna – 100 gram tego warzywa dostarcza zaledwie 31 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie.
Kapusta pekińska

Kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin oraz Japonii. Uprawiana była tam już w III wieku n.e. Do Europy i Stanów Zjednoczonych trafiła dopiero w latach 30 XX wieku.
W Polsce jest znana stosunkowo od niedawna, lecz wciąż zyskuje na popularności.
Pekinka wśród wielu swych zdrowotnych właściwości ma działanie antyoksydacyjne które zabija komórki odpowiedzialne za Parkinsona i Alzheimera.
Kapusta włoska

Do jej jedzenia namawiał sam Pitagoras. Warzywo docenili starożytni Rzymianie twierdząc, że to właśnie dzięki niemu mogą cieszyć się znakomitym zdrowiem i długim życiem. Jest zdrowsza i smaczniejsza niż Kapusta biała, a właściwości leczniczych ma nie mniej niż kiszona. Do Polski trafiła dzięki królowej Bonie. To uniwersalne lekarstwo cenione od ponad 4 tys. lat, dlatego warto poznać więcej jej prozdrowotnych właściwości.
Kapusta biała głowa

Kapusta biała znana była już tysiąc lat przed naszą erą. W Starożytnym Rzymie warzywo uchodziło za antidotum zatrucia alkoholowego. Dlatego Rzymianie żuli liście surowej kapusty przed większym biesiadowaniem, a następnie przed podaniem każdej kOlejnej potrawy. Polska po raz pierwszy miała do czynienia z kapustą około XV wieku.
Jej właściwości odżywcze i zdrowotne mogą zadziwić. Na szczęście, Kapusta zostaje coraz bardziej doceniana i wraca do łask.
Kapusta młoda głowa

Kapusta biała znana była już tysiąc lat przed naszą erą. W Starożytnym Rzymie warzywo uchodziło za antidotum zatrucia alkoholowego.
Marchewka

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw o bardzo wielu zastosowaniach. Zawiera karotenoidy, w tym beta-karoten, który ma bardzo pozytywny wpływ na stan i naturalny koloryt skóry. Jest warzywem niskokalorycznym, więc nadaje się do stosowania w dietach. Wykorzystywana jest w bardzo różnych potrawach od zup. Standardowo marchewkę sprzedajemy nie umytą, choć od marca do połowy września jest ona niedostępna.
Młoda Marchewka

Młoda Marchew - to przede wszystkim źródło karotenoidów takich jak luteina , likopen ,alfa - karoten , oraz beta - karoten , prowitamina A , czyli ,witamina A , która reguluje wiele kluczowych , dla prawidłowego funkcjonowania organizmu procesów , opowiadając m.in. za dobry wzrok.
Włoszczyzna

Włoszczyzna jest niezbędnikiem do przygotowania zupy, jest to uniwersalny zestaw warzyw do przygotowania wywaru. W skład włoszczyzny wchodzą: marchew, pietruszka, seler, por oraz Natak pietruszki.
Natka pietruszki

Natak pietruszki
Fantastyczne właściwości pietruszki znane są już od ponad 2000 lat. Zarówno korzenie jak owoce oraz liście wykorzystuje się w medycynie ludowej od stuleci.
Natak pietruszki wyróżnia się wartością odżywczą : zawiera ogromne pokłady witaminy C i beta-karotenu. Oznacza to, że nie tylko wzmacnia i oczyszcza organizm, poprawia również cerę i humor :)
Papryka czerwona

Papryka jest warzywem pochodzącym z ameryki południowej, a rozprzestrzeniona została głównie dzięki Węgrom. Swoje zastosowanie odnalazła głównie w kuchni, jest bardzo uniwersalna i posiada wiele sposobów użycia i przygotowania. W formie sproszkowanej to jedna z najczęściej używanych przypraw, szczególnie w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Paprykę można spożywać na surowo np. jako dodatek do kanapek lub upiec faszerowaną, ale można ją także grillować i gotować. Jest jednym z podstawowym składników leczo i zupy meksykańskiej.
Pomidor jajko czerwony

Średniej wielkości, żywo czerwone, mięsiste, jędrne i słodkie.
Produkt sprzedawany na kilogramy.
Produkt zmiennowagowy.
Dostępność: cały rok ( w okresie od kwietnia do listopada dostępny produkt polski w okresie zimowym listopad/marzec produkt pochodzenia Hiszpańskiego)
Na dokumentach (paragon, faktura) będzie rzeczywista waga produktu i cena do zapłaty będzie przeliczona wg tej faktycznej wagi produktu.
Por

Właściwości lecznicze pora zostały docenione już w starożytności. Cesarz Neron spożywał go , wierząc, że wywiera pozytywny wpływ na struny głosowe. Do Polski sprowadziła je królowa Bona i to właśnie dzięki niej por zakorzenił się w polskiej medycynie ludowej. Już wtedy stosowano go głownie do walki z reumatyzmem
Rzodkiewka

Rzodkiewka jest dość popularnym warzywem, charakteryzuje się ostrym, świeżym smakiem. Jest bogatym źródłem witaminy C, a ze względu na zawartość potasu, poprawia pamięć i koncentracje. Jest szczególnie polecana chorym na insulinooporność. Można ją dodawać do sałatek, kanapek lub twarogu.
Sałata masłowa

Sałata masłowa, czyli zwykła, najczęściej spotykana odmiana sałaty. Charakteryzuje się gładkimi, miękkimi listkami oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Sałata masłowa jest nietrwała, po ok.3 dniach jej liście stają się bardziej wiotkie i mniej smaczne. Zaleca się spożywać ją głównie na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej traci ona wiele cennych właściwości.
Burak czerwony długi

Burak ćwikłowy długi, na pewno jedliście z niego barszcz, jarzynkę na ciepło, piliście Sok z buraka albo inne ciekawe danie.
Jeżeli ucieka Ci tlen przez Twoje komórki, ktoś zepsuł Ci krew i masz jej za mało, ciśnienie rozwala Ci głowę, a anemia zaczyna Cię wykańczać, buraki, buraki, buraki, jedź a zobaczysz poprawę.
Wiedzieliście, że burak to wspaniały środek krwiotwórczy, zapobiega anemii, stosowany przy białaczce. Barwniki (tak to to, co się nie chce sprać z ubrań) zawarte w burakach są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Polecany dla osób z nadciśnieniem i mamuś, które noszą w sobie życie dla prawidłowego rozwoju płodu.
I tak dodam pieczone buraki super, palce lizać.