Por
towar niedostępny





Opis
Por
Współcześnie okłady z pora stosuje się przy walce z chorobami reumatycznymi. Ze względu na wySoką wartość żelaza, zaleca się go również w walce z anemią. Por ma również działanie moczopędne- co wspomaga pracę nerek i oczyszczające, co sprzyja usuwaniu zalegającej wody w organizmie.
Wielu dietetyków zaleca również pora w przypadku diety odkwaszającej organizm.
W smaku przypomina cebulę, jednak o znacznie mniejszej intensywności. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich sałatek, w formie gotowanej, pieczonej bądź jako pyszny , zdrowy Sok.
Por - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 61 kcal
Białko ogółem - 1.50 g
Tłuszcz - 0.30 g
Węglowodany - 14.15 g (w tym cukry proste 3.90)
Błonnik - 1.8 g
Witaminy
Witamina C – 12.0 mg
Tiamina – 0.060 mg
Ryboflawina – 0.030 mg
Niacyna - 0.400 mg
Witamina B6 - 0.233 mg
Kwas foliowy - 64 µg
Witamina A – 1667 IU
Witamina E – 0.92 mg
Witamina K - 47.0 µg
Minerały
Wapń – 59 mg
Żelazo - 2.10 mg
Magnez - 28 mg
Fosfor - 35 mg
Potas - 180 mg
Sód – 20 mg
Cynk - 0.12 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 0.040 g
jednonienasycone - 0.004 g
wielonienasycone - 0.166 g