Papryka pomidorowa
towar niedostępny





Produkty powiązane
Kalafior

Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej lub brokuła. Uprawiany był już w czasach starożytnych. Znany był w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje europejskie. Do Polski warzywo to trafiło dzięki królowej Bonie na przełomie XVI i XVII wieku.
Kalafior może być spożywany surowy, gotowany lub pieczony, a w 100 gramach zawiera jedynie 23 kalorie !
Kalarepa

Warzywo znane było już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa, stamtąd trafiło do innych krajów Europy. Do Polski trafiło w XIX w. Warzywo zostało wyhodowane najprawdopodobniej z paszowej kapusty o zgrubiałej łodydze.
Wystarczy jedna, średnia główka kalarepy dziennie, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę C!
Kapusta biała głowa

Kapusta biała znana była już tysiąc lat przed naszą erą. W Starożytnym Rzymie warzywo uchodziło za antidotum zatrucia alkoholowego. Dlatego Rzymianie żuli liście surowej kapusty przed większym biesiadowaniem, a następnie przed podaniem każdej kOlejnej potrawy. Polska po raz pierwszy miała do czynienia z kapustą około XV wieku.
Jej właściwości odżywcze i zdrowotne mogą zadziwić. Na szczęście, Kapusta zostaje coraz bardziej doceniana i wraca do łask.
Kapusta czerwona głowa

Bogactwo składników odżywczych i właściwości antyoksydacyjne to już wystarczający powód, żeby nie odmawiać sobie tego warzywa. Ale można przytoczyć kOlejne argumenty: czerwona Kapusta jest niskokaloryczna – 100 gram tego warzywa dostarcza zaledwie 31 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie.
Kapusta młoda głowa

Kapusta biała znana była już tysiąc lat przed naszą erą. W Starożytnym Rzymie warzywo uchodziło za antidotum zatrucia alkoholowego.
Kapusta pekińska

Kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin oraz Japonii. Uprawiana była tam już w III wieku n.e. Do Europy i Stanów Zjednoczonych trafiła dopiero w latach 30 XX wieku.
W Polsce jest znana stosunkowo od niedawna, lecz wciąż zyskuje na popularności.
Pekinka wśród wielu swych zdrowotnych właściwości ma działanie antyoksydacyjne które zabija komórki odpowiedzialne za Parkinsona i Alzheimera.
Kapusta włoska

Do jej jedzenia namawiał sam Pitagoras. Warzywo docenili starożytni Rzymianie twierdząc, że to właśnie dzięki niemu mogą cieszyć się znakomitym zdrowiem i długim życiem. Jest zdrowsza i smaczniejsza niż Kapusta biała, a właściwości leczniczych ma nie mniej niż kiszona. Do Polski trafiła dzięki królowej Bonie. To uniwersalne lekarstwo cenione od ponad 4 tys. lat, dlatego warto poznać więcej jej prozdrowotnych właściwości.
Marchewka

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw o bardzo wielu zastosowaniach. Zawiera karotenoidy, w tym beta-karoten, który ma bardzo pozytywny wpływ na stan i naturalny koloryt skóry. Jest warzywem niskokalorycznym, więc nadaje się do stosowania w dietach. Wykorzystywana jest w bardzo różnych potrawach od zup. Standardowo marchewkę sprzedajemy nie umytą, choć od marca do połowy września jest ona niedostępna.
Młoda Marchewka

Młoda Marchew - to przede wszystkim źródło karotenoidów takich jak luteina , likopen ,alfa - karoten , oraz beta - karoten , prowitamina A , czyli ,witamina A , która reguluje wiele kluczowych , dla prawidłowego funkcjonowania organizmu procesów , opowiadając m.in. za dobry wzrok.
Włoszczyzna

Włoszczyzna jest niezbędnikiem do przygotowania zupy, jest to uniwersalny zestaw warzyw do przygotowania wywaru. W skład włoszczyzny wchodzą: marchew, pietruszka, seler, por oraz Natak pietruszki.
Natka pietruszki

Natak pietruszki
Fantastyczne właściwości pietruszki znane są już od ponad 2000 lat. Zarówno korzenie jak owoce oraz liście wykorzystuje się w medycynie ludowej od stuleci.
Natak pietruszki wyróżnia się wartością odżywczą : zawiera ogromne pokłady witaminy C i beta-karotenu. Oznacza to, że nie tylko wzmacnia i oczyszcza organizm, poprawia również cerę i humor :)
Papryka czerwona

Papryka jest warzywem pochodzącym z ameryki południowej, a rozprzestrzeniona została głównie dzięki Węgrom. Swoje zastosowanie odnalazła głównie w kuchni, jest bardzo uniwersalna i posiada wiele sposobów użycia i przygotowania. W formie sproszkowanej to jedna z najczęściej używanych przypraw, szczególnie w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Paprykę można spożywać na surowo np. jako dodatek do kanapek lub upiec faszerowaną, ale można ją także grillować i gotować. Jest jednym z podstawowym składników leczo i zupy meksykańskiej.
Pomidor jajko czerwony

Średniej wielkości, żywo czerwone, mięsiste, jędrne i słodkie.
Produkt sprzedawany na kilogramy.
Produkt zmiennowagowy.
Dostępność: cały rok ( w okresie od kwietnia do listopada dostępny produkt polski w okresie zimowym listopad/marzec produkt pochodzenia Hiszpańskiego)
Na dokumentach (paragon, faktura) będzie rzeczywista waga produktu i cena do zapłaty będzie przeliczona wg tej faktycznej wagi produktu.
Por

Właściwości lecznicze pora zostały docenione już w starożytności. Cesarz Neron spożywał go , wierząc, że wywiera pozytywny wpływ na struny głosowe. Do Polski sprowadziła je królowa Bona i to właśnie dzięki niej por zakorzenił się w polskiej medycynie ludowej. Już wtedy stosowano go głownie do walki z reumatyzmem
Rzodkiew japońska

Rzodkiew japońska, często nazywana białą rzepą, daikon. Jedno z podstawowych warzyw uprawianych i spożywanych w Japonii. Daikon pochodzi z obszaru pomiędzy Morzem Śródziemnym a centralną Azją. Do Japonii dotarł ponad tysiąc lat temu przez Chiny.
W smaku przypomina czarną rzodkiew, można ją spożywać na wiele sposobów - suszoną, świeżą (tartą), gotowaną, marynowaną.
Biała rzodkiew jest zaskakująco zdrowa, zawiera sporo witaminy C, dostarcza również przeciwutleniaczy z grupy antocyjanów, należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Rzodkiewka

Rzodkiewka jest dość popularnym warzywem, charakteryzuje się ostrym, świeżym smakiem. Jest bogatym źródłem witaminy C, a ze względu na zawartość potasu, poprawia pamięć i koncentracje. Jest szczególnie polecana chorym na insulinooporność. Można ją dodawać do sałatek, kanapek lub twarogu.
Sałata masłowa

Sałata masłowa, czyli zwykła, najczęściej spotykana odmiana sałaty. Charakteryzuje się gładkimi, miękkimi listkami oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Sałata masłowa jest nietrwała, po ok.3 dniach jej liście stają się bardziej wiotkie i mniej smaczne. Zaleca się spożywać ją głównie na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej traci ona wiele cennych właściwości.
Burak czerwony długi

Burak ćwikłowy długi, na pewno jedliście z niego barszcz, jarzynkę na ciepło, piliście Sok z buraka albo inne ciekawe danie.
Jeżeli ucieka Ci tlen przez Twoje komórki, ktoś zepsuł Ci krew i masz jej za mało, ciśnienie rozwala Ci głowę, a anemia zaczyna Cię wykańczać, buraki, buraki, buraki, jedź a zobaczysz poprawę.
Wiedzieliście, że burak to wspaniały środek krwiotwórczy, zapobiega anemii, stosowany przy białaczce. Barwniki (tak to to, co się nie chce sprać z ubrań) zawarte w burakach są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Polecany dla osób z nadciśnieniem i mamuś, które noszą w sobie życie dla prawidłowego rozwoju płodu.
I tak dodam pieczone buraki super, palce lizać.
Papryka habanero

Papryka habanero jest jedną z najostrzejszych i najbardziej pikantnych papryczek. Jej ostrość w skali Scoville'a wynosi 100 000-500 000. Należy do roślin przyprawowych, więc wspaniale sprawdza się jako dodatek do wielu dań, nadaje im wyrazisty smak. Można dodawać ją również do Sosów, zup, a nawet do słodkich przetworów.
Papryka chilli

Papryka chilli - ma ostry charakter.
Papryka pomarańczowa

Papryka pomarańczowa jest jedną z rzadziej spotykanych odmian. Smakiem przypomina paprykę czerwoną, choć jest trochę delikatniejsza. Idealnie sprawdzi się jako składnik sałatek i zup. Ze względu na ciekawą, pomarańczową barwę może pełnić w daniach funkcję dekoracyjną.
Papryka zielona

Papryka zielona jest najmniej kaloryczną odmianą papryki, przez co szczególnie polecana jest osobom na diecie. W smaku jest delikatnie gorzka. Tak jak inne papryki, można ją piec, gotować, dusić oraz grillować. Warto wspomnieć, że podczas obróbki termicznej nie traci ona swoich właściwości. Ze względu na charakterystyczną, zieloną barwę wspaniale prezentuje się na talerzu oraz dodaje potrawom kolorytu.
Papryka żółta

Żółta odmiana papryki charakteryzuje się łagodniejszym, bardziej neutralnym smakiem. Papryka jest dość uniwersalnym warzywem i posiada wiele sposobów przygotowania. Podobnie jak inne odmiany, Papryka żółta doskonale smakuje w postaci faszerowanej, pieczonej, gotowanej i grillowanej.
Papryka ramiro opakowanie

Papryka ramiro - ma słodki smak.
Papryka czerwona bio

Papryka jest warzywem pochodzącym z ameryki południowej, a rozprzestrzeniona została głównie dzięki Węgrom. Swoje zastosowanie odnalazła głównie w kuchni, jest bardzo uniwersalna i posiada wiele sposobów użycia i przygotowania. W formie sproszkowanej to jedna z najczęściej używanych przypraw, szczególnie w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Paprykę można spożywać na surowo np. jako dodatek do kanapek lub upiec faszerowaną, ale można ją także grillować i gotować. Jest jednym z podstawowym składników leczo i zupy meksykańskiej.
Papryka konserwowa 640g

Produkt pasteryzowany.
Papryka nadziewana kapustą

Papryka nadziewana kapustą papryczki nadziewane kiszoną kapustą w słodkiej, octowej zalewie. Papryczki zapakowane w wiaderku o pojemności ok 0.9-1kg.
Papryka zielona świeża bio

Papryka zielona jest najmniej kaloryczną odmianą papryki, przez co szczególnie polecana jest osobom na diecie. W smaku jest delikatnie gorzka. Tak jak inne papryki, można ją piec, gotować, dusić oraz grillować. Warto wspomnieć, że podczas obróbki termicznej nie traci ona swoich właściwości. Ze względu na charakterystyczną, zieloną barwę wspaniale prezentuje się na talerzu oraz dodaje potrawom kolorytu.
Papryka żółta świeża bio

Żółta odmiana papryki charakteryzuje się łagodniejszym, bardziej neutralnym smakiem. Papryka jest dość uniwersalnym warzywem i posiada wiele sposobów przygotowania. Podobnie jak inne odmiany, Papryka żółta doskonale smakuje w postaci faszerowanej, pieczonej, gotowanej i grillowanej.
Habanero luz

Papryka chilli habanero, to jedna z ostrzejszych papryk. Używana głównie jako dodatek do dań. Dodanie nawet Kawałeczka tej papryki nadaję potrawie ostrości.
Przy przygotowywaniu tej papryki należy używać rękawiczek i zachować ostrożność, ponieważ gdy dostanie się do oka może sprawić dużo bólu.