






PATATY





Opis
Batat znany też pod nazwami patat, kūmara, wilec ziemniaczany, czy też po prostu słodki ziemniak to bardzo ciekawy i charakterystyczny gatunek ziemniaków, pochodzi z Ameryki Środkowej. Na tle innych ziemniaków wyróżnia go przede wszystkim słodki smak oraz pomarańczowa barwa. Ważnym faktem jest, że bataty posiadają więcej właściwości oraz mają dużo niższy indeks glikemiczny niż większość znanych nam gatunków ziemniaków.
WŁAŚCIWOŚCI:
- zawierają karotenoidy, w tym luteinę, która pozytywie wpływa na wzrok
- są źródłem kwasu foliowego, przez co szczególnie polecane są kobietom w ciąży
- dostarczają wiele witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C, E i B6 oraz potas, magnez i żelazo
- w 100g znajduje się ok. 75kcal
ZASTOSOWANIE:
- idealne do przygotowania frytek, chipsów i pieczonych ziemniaków
- dobrze komponują się z mięsem, a zwłaszcza z wołowiną. (W USA bataty pełnią rolę dodatku do indyka podczas święta dziękczynienia)
- do przygotowania kopytek
- do sałatek
- doskonale smakują w połączeniu z ostrymi przyprawami lub jako dodatek do pikantnych potraw
- dobrym pomysłem jest też przygotowanie z batatów zupy krem lub zapiekanki ziemniaczanej