Ogórek długi
towar niedostępny





Opis
OGÓREK DŁUGI
OPIS:
Ogórek swój kolor zawdzięcza zielonemu barwnikowi o nazwie chlorofil, który jest również odpowiedzialny za usuwanie toksyn z organizmu. 97% ogórka to woda, dzięki czemu pozwala on ugasić pragnienie. Świetnie sprawdzi się w dietach odchudzających, ze względu na niewielką ilość kalorii oraz lekkostrawność.
WŁAŚCIWOŚCI:
- jest bogatym źródłem potasu
- wspomaga pozbycie się nadmiaru wody z organizmu
- wspomaga oczyszczanie organizmu
- ma niski indeks glikemiczny
- zawiera kukurbitacyny, czyli związki które chronią przed rozwojem nowotworów
ZASTOSOWANIE:
- do spożycia na surowo, do kanapek oraz sałatek
- do koktajli oraz smoothie
- podstawowy składnik mizerii
Oprócz zastosowań kuchennych, ogórki znalazły je także w kosmetyce. Wyciąg z ogórka działa kojąco na skórę, oczyszcza oraz łagodzi podrażnienia. Możemy go znaleźć w kremach oraz maseczkach, które zmniejszają cienie pod oczami.
Produkty powiązane
Kalafior

Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej lub brokuła. Uprawiany był już w czasach starożytnych. Znany był w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje europejskie. Do Polski warzywo to trafiło dzięki królowej Bonie na przełomie XVI i XVII wieku.
Kalafior może być spożywany surowy, gotowany lub pieczony, a w 100 gramach zawiera jedynie 23 kalorie !
Kapusta biała głowa

Kapusta biała znana była już tysiąc lat przed naszą erą. W Starożytnym Rzymie warzywo uchodziło za antidotum zatrucia alkoholowego. Dlatego Rzymianie żuli liście surowej kapusty przed większym biesiadowaniem, a następnie przed podaniem każdej kOlejnej potrawy. Polska po raz pierwszy miała do czynienia z kapustą około XV wieku.
Jej właściwości odżywcze i zdrowotne mogą zadziwić. Na szczęście, Kapusta zostaje coraz bardziej doceniana i wraca do łask.
Kapusta czerwona głowa

Bogactwo składników odżywczych i właściwości antyoksydacyjne to już wystarczający powód, żeby nie odmawiać sobie tego warzywa. Ale można przytoczyć kOlejne argumenty: czerwona Kapusta jest niskokaloryczna – 100 gram tego warzywa dostarcza zaledwie 31 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie.
Kapusta pekińska

Kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin oraz Japonii. Uprawiana była tam już w III wieku n.e. Do Europy i Stanów Zjednoczonych trafiła dopiero w latach 30 XX wieku.
W Polsce jest znana stosunkowo od niedawna, lecz wciąż zyskuje na popularności.
Pekinka wśród wielu swych zdrowotnych właściwości ma działanie antyoksydacyjne które zabija komórki odpowiedzialne za Parkinsona i Alzheimera.
Kapusta młoda głowa

Kapusta biała znana była już tysiąc lat przed naszą erą. W Starożytnym Rzymie warzywo uchodziło za antidotum zatrucia alkoholowego.
Kapusta włoska

Do jej jedzenia namawiał sam Pitagoras. Warzywo docenili starożytni Rzymianie twierdząc, że to właśnie dzięki niemu mogą cieszyć się znakomitym zdrowiem i długim życiem. Jest zdrowsza i smaczniejsza niż Kapusta biała, a właściwości leczniczych ma nie mniej niż kiszona. Do Polski trafiła dzięki królowej Bonie. To uniwersalne lekarstwo cenione od ponad 4 tys. lat, dlatego warto poznać więcej jej prozdrowotnych właściwości.
Marchewka

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw o bardzo wielu zastosowaniach. Zawiera karotenoidy, w tym beta-karoten, który ma bardzo pozytywny wpływ na stan i naturalny koloryt skóry. Jest warzywem niskokalorycznym, więc nadaje się do stosowania w dietach. Wykorzystywana jest w bardzo różnych potrawach od zup. Standardowo marchewkę sprzedajemy nie umytą, choć od marca do połowy września jest ona niedostępna.
Młoda Marchewka

Młoda Marchew - to przede wszystkim źródło karotenoidów takich jak luteina , likopen ,alfa - karoten , oraz beta - karoten , prowitamina A , czyli ,witamina A , która reguluje wiele kluczowych , dla prawidłowego funkcjonowania organizmu procesów , opowiadając m.in. za dobry wzrok.
Włoszczyzna

Włoszczyzna jest niezbędnikiem do przygotowania zupy, jest to uniwersalny zestaw warzyw do przygotowania wywaru. W skład włoszczyzny wchodzą: marchew, pietruszka, seler, por oraz Natak pietruszki.
Natka pietruszki

Natak pietruszki
Fantastyczne właściwości pietruszki znane są już od ponad 2000 lat. Zarówno korzenie jak owoce oraz liście wykorzystuje się w medycynie ludowej od stuleci.
Natak pietruszki wyróżnia się wartością odżywczą : zawiera ogromne pokłady witaminy C i beta-karotenu. Oznacza to, że nie tylko wzmacnia i oczyszcza organizm, poprawia również cerę i humor :)
Papryka czerwona

Papryka jest warzywem pochodzącym z ameryki południowej, a rozprzestrzeniona została głównie dzięki Węgrom. Swoje zastosowanie odnalazła głównie w kuchni, jest bardzo uniwersalna i posiada wiele sposobów użycia i przygotowania. W formie sproszkowanej to jedna z najczęściej używanych przypraw, szczególnie w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Paprykę można spożywać na surowo np. jako dodatek do kanapek lub upiec faszerowaną, ale można ją także grillować i gotować. Jest jednym z podstawowym składników leczo i zupy meksykańskiej.
Pomidor jajko czerwony

Średniej wielkości, żywo czerwone, mięsiste, jędrne i słodkie.
Produkt sprzedawany na kilogramy.
Produkt zmiennowagowy.
Dostępność: cały rok ( w okresie od kwietnia do listopada dostępny produkt polski w okresie zimowym listopad/marzec produkt pochodzenia Hiszpańskiego)
Na dokumentach (paragon, faktura) będzie rzeczywista waga produktu i cena do zapłaty będzie przeliczona wg tej faktycznej wagi produktu.
Pomidor jajko żółty

Jest to bardzo charakterystyczny pomidor, ze względu na swój żółty kolor i jajowaty kształt. Od zwykłego pomidora odróżnia go również delikatny, lekko słodki smak. Świetnie nadaje się również do różnego rodzaju przetworów, zup, Sosów oraz jako dodatek do sałatki czy kanapek.
Pomidor koktajl luz

Pomidory to dla wielu osób wręcz podstawa diety – zwłaszcza, że obecnie można jeść je przez cały rok.
Produkt sprzedawany na kilogramy.
Pomidor malinowy gargamel

Pomidory gargamel są to najbrzydsze Pomidory wybrane z najładniejszych pomidorów malinowych, dostępnych w naszych delikatesach. Pomidory te charakteryzują się najczęściej czarną plamką u dołu pomidora, dziwnymi deformacjami, spłaszczeniami, bądź zgrubieniami. Pomidory gargamel to najsmaczniejsze Pomidory jakiekolwiek tylko mieliśmy w naszej gamie pomidorów. Pomidory te uprawiane są w szklarniach, rosną w ziemi i dlatego czasem mają dziwne kształty. Na początku naszej przygody z tymi pomidorami mieliśmy dość spory problem, ponieważ klienci niechętnie chcieli kupować Pomidory które są powyginane mają dziwne odbarwienia, bądź ,miały nieregularne kształty. Wpadłem na pomysł aby częstować tymi pomidorami klientów którzy odwiedzali nasz sklep stacjonarny. kroiłem gargamele w taki sposób aby nie było widać ich dziwnych kształtów, leżały na jednym talerzyku a na drugim Pomidory tej samej odmiany tylko że wyselekcjonowane. I nie uwierzycie. Klientom bardziej smakowały te brzydactwa niż ładne równomiernie ukształtowane Pomidory. Niechętnie kupowali te brzydkie, natomiast nie trwało to długo, smak tych pomidorów jest nie do opisania, mi zawsze jak je jem przypominał się mój dziadek jak właśnie podlewa Pomidory, obrywa z nich zeschłe liście.
Pomidor malinowy zupa

Przepyszny pomidor malinowy ze skazami, drobne plamki, przebarwienia, soczyste i twardy.
Pomidor zwyczajny średni

Pomidor zwyczajny jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych pomidorów. Należy do warzyw niskokalorycznych, choć w smaku jest delikatnie słodki. Pomidory posiadają ogromną liczbę możliwości przygotowania i ich wykorzystania. Można zrobić z nich ketchup, przecier, Sok, Koncentrat, Sos lub suszone Pomidory. Na podstawie wymienionych przetworów możemy zrobić np. zupę pomidorową, spaghetti, pizzę oraz to co sobie wymyślimy ;)
Pomidor malinowy sakiewka

Pomidor malinowy sakiewka to pomidor o dosyć niecodziennym kształcie przypominającym paprykę. Miąższ jest mięsisty, delikatnie słodki. Tak jak zwykłe Pomidory posiada wiele właściwości takich jak: wspomaganie odchudzania, poprawa trawienia i wzmacnianie odporności.
Pomidory koktajlowe truskawkowe

Pomidory o ciekawym smaku, zamiennik pomidorów koktajlowych na gałązce, które mamy w trakcie trwania sezonu. Wielu klientów wspomina, iż można się od nich uzależnić. Ich brak w sałatkach jest nie do zastąpienia.
Pomidory malinowe małe

Pomidory malinowe średnie

Por

Właściwości lecznicze pora zostały docenione już w starożytności. Cesarz Neron spożywał go , wierząc, że wywiera pozytywny wpływ na struny głosowe. Do Polski sprowadziła je królowa Bona i to właśnie dzięki niej por zakorzenił się w polskiej medycynie ludowej. Już wtedy stosowano go głownie do walki z reumatyzmem
Ramiro luz

Papryka ramiro - ma słodki smak.
Rzodkiewka

Rzodkiewka jest dość popularnym warzywem, charakteryzuje się ostrym, świeżym smakiem. Jest bogatym źródłem witaminy C, a ze względu na zawartość potasu, poprawia pamięć i koncentracje. Jest szczególnie polecana chorym na insulinooporność. Można ją dodawać do sałatek, kanapek lub twarogu.
Sałata masłowa

Sałata masłowa, czyli zwykła, najczęściej spotykana odmiana sałaty. Charakteryzuje się gładkimi, miękkimi listkami oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Sałata masłowa jest nietrwała, po ok.3 dniach jej liście stają się bardziej wiotkie i mniej smaczne. Zaleca się spożywać ją głównie na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej traci ona wiele cennych właściwości.
Brokuł

Ogórek kolka sałaciak

Ogórek kolka sałaciak jest delikatnie większy od zwykłej kolki. Sezon na niego rozpoczyna się w połowie lipca, w tym czasie potrafi nawet zastąpić zwykłego ogórka długiego. Wspaniale nadaje się do kiszenia krótszego, czyli ogórków małosolnych oraz do spożycia na surowo.
Dynia musquee

Dynia musqee nazywana również dynią muszkatołową jest odmianą dyni piżmowej. To dosyć nowa odmiana dyni pochodząca z Francji. Jej waga wynosi zazwyczaj od 5 do 10kg. Kolor skórki zmienia się z czasem z ciemnej zieleni na jasny pomarańczowy. Miąższ ma intensywnie pomarańczową barwę, a smak jest delikatny, lekko słodki. To jedna z niewielu odmian, którą można spożywać na surowo. Można ją przygotować na wiele sposobów: smażyć, piec, gotować lub grillować. Świetnie sprawdzi się jako składnik zup, placków, deserów i przetworów.
Dynia lunga

Ogólnie Dynia tej odmiany jeszcze dokładnie nie jest zbadana, natomiast wiadomo, iż ta długa Dynia zawiera związki, które są w stanie unicestwić komórki rakowe. Dynia Lunga charakteryzuje się tym, że w przeciwieństwie do innych znanych nam dyń jest długa. Można jeść ją na surowo, dodając do surówek, jak i ugotować zupę, natomiast jest bardziej wymagająca, jeżeli chodzi o doprawienie. Zbiornik nasienny ma na samym dole warzywa, natomiast przez całą swoją długość tworzy jednolitą całość, i dlatego jest chwalona, ponieważ nie wymaga tak dużo pracy w przygotowanie danie.
Ogórek kiszony luz

Ogórki kiszone powstają w wyniku fermentacji, podczas której cukry zamieniają się w kwas octowy, dwutlenek węgla oraz najważniejsze, czyli kwas mlekowy.
Ogórek małosolny

W przeciwieństwie do ogórków kiszonych, przygotowuje się je znacznie szybciej, ponieważ są gotowe zaledwie po dwóch dniach. Są chrupiące, a w ich aromacie czuć koper, chrzan i czosnek. Zawierają dużą ilość witamin z grupy B, oraz bakterie probiotyczne i kwas mlekowy. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań i kanapek.
Produkt sprzedawany na kilogramy. Nie kroimy produktu.
Opakowanie: Ogórki pakujemy w słoik, zalewamy zalewą. (Tylko na terenie Warszawy)
Produkt nie jest wysyłany kurierem.
Podana cena za jeden kilogram jest ceną netto.
Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe o słodko-kwaśnym smaku to idealny dodatek do kanapek i burgerów domowych. Ogórki pokrojone są w plasterki, dzięki czemu mogą trafić ze słoika prosto na kanapkę.
Przecier ogórkowy

Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu
Ogórki kiszone bio 700 g

Ogórki bez dodatku cukru, bez GMO, bez glutenu, mogą być spożywane przez wegan. Idealne do kanapek, do przygotowania zupy lub jako przekąska.
Krem z kasztanów jadalnych bio 270g. - Alce Nero

Składniki: kasztany jadalne*(54%), cukier winogronowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Cukier trzcinowy brązowy demerara bio 500 g - Bio Planet

Ekologiczny cukier trzcinowy, nierafinowany. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Zakwas z buraków kiszonych bezglutenowy bio 500ml. - Bio Food

Produkt NFC - tłoczony, nie z Koncentratu.
Produkt pasteryzowany.
Sok 100% burak-ogórek kiszony 330ml

Idealna dawka witamin z samego rana, wspomaga dietę jak i również odporność.
Ogórki konserwowe chrupkie z chilli

Chrupkie ogórki najlepiej spożywać jako przekąskę lub dodatek do kanapek. Słodkie ogórki konserwowe świetnie komponują się z papryką chili, która wzmacnia ich aromat oraz pozostawia pikantny posmak.
Ogórki z chili

Ogórki konserwowe świetnie komponują się z papryką chili. Ostre papryczki chili nadają słodkim ogórkom bardziej wyraźny smak. Najlepiej spożywać je jako przekąskę lub dodatek do kanapek.