

KAPUSTA BIAŁA GŁOWA






Opis
Kapusta biała
W powszechnej opinii uchodzi za warzywo ciężkostrawne, powodujące wzdęcia i zgagę. W rzeczywistości to dodatki do niej w postaci kiełbasy czy golonki wpływają na nasz dyskomfort trawienny. Sama kapusta jest niezwykle zdrowym warzywem, które może poszczycić się wieloma leczniczymi właściwościami.
Kapusta biała zawiera znaczne pokłady witaminy C, A i E. Jest bogata w kwas foliowy i posiada substancje o działaniu antynowotworowym. Dodatkowo jest ona warzywem niskokalorycznym, więc znakomicie sprawdzi się w diecie.
Regularne spożywanie kapusty poprawi funkcjonowanie układu immunologicznego i oczyści organizm z toksyn i wolnych rodników.
Poleca się spożywanie jej również w formie soku- pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, anemii oraz wzmacnia włosy i paznokcie.
Co ciekawe kapusta biała jest do dziś używana w medycynie, ponieważ jej kojące działanie łagodzi dolegliwości związane z artretyzmem, zwichnięciami i bólami reumatycznymi. Warto również zastosować okład z liści na trudno gojące się rany lub oparzenia.