

KALAFIOR






Opis
Kalafior
Przyjaciel w większości Polskich domów od lat. Przerabiany na tysiące sposobów, czasem w postaci zupy, jako dodatek do sałatki ,a czasem sam zachwyca delikatnością i wiedzie prym na talerzach.
Oprócz doskonałego smaku kalafior został dokładnie sprawdzony przez naukowców na całym świecie. Badania potwierdzają, że wraz z brokułem należą do grupy roślin o najsilniejszym potencjale antynowotworowym.
Oznacza to, że zmniejsza on prawdopodobieństwo wystąpienia raka (minn. Pęcherza, prostaty, jamy ustnej, gardła i krtani) poprzez zawarte w nim przeciwutleniacze.
Wystarczy tylko 50g dziennie (warzyw nieskrobiowych w tym kalafiora), by zapobiec ryzyku zachorowania na nowotwór.
Wartości odżywcze kalafiora gotowanego (w 100 g)
Wartość energetyczna - 23 kcal
Białko ogółem - 1.84 g
Tłuszcz - 0.45 g
Węglowodany - 4.11 g (w tym cukry proste 2.08)
Błonnik - 2.3 g
Witaminy
Witamina C – 44.3 mg
Tiamina – 0.042 mg
Ryboflawina – 0.052 mg
Niacyna - 0.410 mg
Witamina B6 - 0.173 mg
Kwas foliowy - 44 µg
Witamina A – 12 IU
Witamina E – 0.07 mg
Witamina K - 13.8 µg
Minerały
Wapń – 16 mg
Żelazo - 0.32 mg
Magnez - 9 mg
Fosfor - 32 mg
Potas - 142 mg
Sód – 15 mg
Cynk - 0.17 mg