






JARMUŻ





Opis
JARMUŻ
OPIS:
Jarmuż to odmiana kapusty o sztywnych, karbowanych liściach. Znany i ceniony był już w starożytności. Jest on niskokaloryczny, bogaty w błonnik i żelazo. Źródło witaminy K oraz wapnia, którego posiada więcej niż mleko. Dzięki dużej zawartości witaminy A dania z jarmużem korzystnie wpływają na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok. Jarmuż należy do produktów kategorii "super foods", co oznacza, że wspomaga walkę z dolegliwościami zdrowotnymi oraz poprawia stan organizmu.
ZASTOSOWANIE:
- podstawowy składnik wielu "zielonych" koktajli i smoothie
- można przyrządzać go tak jak szpinak, podsmażać oraz piec
- do sałatek
- pasuje do ryb oraz mięsa
- dobrze komponuje się z ziemniakami i kaszą
Jarmuż sprzedawany jest w pęczkach, waga jednego pęczka wynosi zazwyczaj ok. 400g.