Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
OPIS: Odmiana lobo pochodzi z Kanady, została otrzymana około 1900 roku. Jabłka są dosyć duże, mają delikatny i soczysty miąższ, w smaku słodkie, lekko kwaskowate. Doskonałe do spożycia na surowo oraz do przygotowania soku.
WŁAŚCIWOŚCI:
- są bogatym źródłem błonnika
- zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B
- wspomagają odchudzanie
- oczyszczają organizm z toksyn
- wzmacniają odporność
Jabłka sprzedawane są na wagę, w koszyku istnieje możliwość wybrania odpowiedniej ilości.
Ligol jest Polską odmianą jabłek, powstała dzięki połączeniu odmian “Linda” i “Golden Delicious”. Charakteryzuje się dość sporymi owocami z mocno błyszczącą skórką. Miąższ jest kruchy i soczysty, a smak słodki, delikatnie kwaskowaty. Dużą zaletą jest przede wszystkim fakt, że jabłka po obraniu nie czernieją, więc świetnie nadają się do sałatek.
Odmiana szampion powstała w Czechach w wyniku skrzyżowania ze sobą odmian Golden Delicious z Koksą Pomarańczową. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek w Polsce i Europie. Owoce są duże i soczyste, a skórka lekko chropowata oraz pokryta rumieńcami. Miąższ mają bardzo soczysty o słodkim smaku oraz aromacie zbliżonym do gruszki. Jabłka są bogatym źródłem witaminy A, C i błonnika.
Jabłko gala pochodzi z Nowej Zelandii, powstało w wyniku połączenia odmiany Golden Delicious i Orange Red. Gala jest odmianą zimową, choć okres owocowania przypada zazwyczaj na końcówkę września ale owoce można przechowywać aż do stycznia. Owoce posiadają gładką, czerwono-pomarańczową skórkę. Miąższ ma barwę kremowo-żółtą, jest soczysty, chrupki oraz lekko słodki.
Boiken to odmiana zimowa pochodzenia niemieckiego. Jest bo bardzo stara odmiana, po raz pierwszy została opisana już w 1828 roku. Owoce są średniej wielkości, pokryte grubą skórką. Miąższ jest ścisły, a smak delikatnie kwaskowaty. Jabłka boiken najbardziej nadają się do przetworów, można robić z nich dżemy, konfitury lub soki.
Alwa jest polską odmianą otrzymaną w Skierniewicach. Owoce są średniej wielkości, pokryte zielonkawożółtą skórą z dużym czerwonym rumieńcem. Miąższ jest twardy, soczysty i słodki. Jabłka Alwa należą do odmian deserowych, co oznacza, że idealnie nadają się do spożycia na surowo.
Empire jest odmianą zimową, pochodzi z Ameryki. Powstała dzięki połączeniu Red Delicious z McIntoshem w 1945 roku w Nowym Jorku. Owoce pokryte są ciemnoczerwoną, błyszczącą skórką. Jabłka są chrupkie i soczyste, a smak słodki, delikatnie kwaskowaty.
Odmianę Celesta charakteryzuje przede wszystkim smak, gdyż jabłka mają soczysty, chrupiący i słodki miąższ. Dzięki zawartej w nich witaminie C, wzmacniają odporność, a dzięki błonnikowi - obniżają poziom złego cholesterolu. Jabłka Celesta zaliczane są do odmian deserowych, więc idealnie nadają się do spożycia na surowo.
Jabłka Cortland należą do odmian późnozimowych, powstały w USA w wyniku skrzyżowania odmian 'McIntosh' i 'Ben Davies'. Do dziś są jednymi z najchętniej wybieranych jabłek w USA, a zwłaszcza w Nowym Jorku. Owoce są duże, pokryte skórką o charakterystycznym karminowym rumieńcu. Jabłka są soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne.
Jabłka "Prince" należą do odmian jesiennych, zbiera się je w drugiej połowie września. Owoce są duże, pokryte lśniącą, gładką skórką z charakterystycznym rubinowym rumieńcem. Miąższ ma barwę kremowo-żółtą, jest ścisły i twardy. Jabłka są soczyste, słodkie i smaczne.
Odmiana "Starking" została znaleziona w 1881 w USA, jest to mutant odmiany "Red Delicious". Owoce są średniej wielkości, posiadają charakterystyczny kształt oraz w całości pokryte są czerwono-karminową skórką. Miąższ jest chrupiący, słodki i soczysty. Jabłka "Starking" uznawane są za jedne z najlepszych jabłek odmiany deserowej.
"Rubin" jest odmianą zimową Czeskiego pochodzenia. Jabłko zostało otrzymane w 1960 roku w wyniku skrzyżowania odmian 'Lord Lambourne' i 'Golden Delicious'. Owoce są duże, zazwyczaj tej samej wielkości oraz pokryte żółtą skórką z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest kruchy i soczysty, a smak słodki, delikatnie kwaskowaty.
"Mutsu" to odmiana późnozimowa pochodząca z Japonii, powstała w 1930 roku w wyniku skrzyżowania odmian "Golden Delicious" i "Indo". Owoce wyróżniają się gładką, zielonkawożółtą skórką. W środku znajduje się kremowy, soczysty miąższ o lekko kwaskowatym smaku. Jabłka "Mutsu" należą do odmian deserowych oraz dobrze się przechowują.
Odmiana "Honeycrisp" została wyhodowana na uniwerystecie w Minesocie, powstała w wyniku skrzyżowania ze sobą odmian "Macauna" i "Honeygold". Jabłka tej odmiany cenione są głównie za kruchy, soczysty i słodki miąższ. Owoce pokryte są zielono-żółtą skórką z dużym czerwono-pomarańczowym rumieńcem. Jabłka są doskonałym źródłem witaminy A, C i błonnika, a dodatkowo wspomagają odchudzanie.
Honey to jedno z najczęściej kupowanych jabłek spośród tych, które mamy :)
Szara reneta to bardzo stara odmiana jabłoni o francuskim pochodzeniu. Niektóre źródła mówią, że jej nazwa oznacza "królową jabłek". Owoc pokryty jest oliwkowo szarą, delikatnie chropowatą skórką. W środku znajduje się dość twardy zielonożółty miąższ o kwaskowatym smaku.
Jabłko Golden Delicious jest popularną amerykańską odmianą należąca do grupy odmian zimowych. Dzięki połączeniu odmiany Golden Delicious z Koksą Pomarańczową powstała odmiana Champion. Owoce pokryte są gładką, żółtą skórką. Miąższ jest dosyć twardy i chrupki, a smak delikatnie słodki i kwaskowaty. Jabłka bardzo dobrze się przechowują, a miąższ nie ciemnieje szybko. Idealne do spożycia na surowo i do przygotowania sałatki ale sprawdzą się także przy produkcji ciast, soków i cydru.
Cortland malinowy jest nową odmianą jabłek, powstał dzięki szczepieniu odmiany "Cortland" na starych odmianach malinówki. Cechą charakterystyczną tych jabłek jest słodki, malinowy posmak. Owoce są średniej wielkości, pokryte grubą, twardą skórką. Miąższ jest kruchy, słodki i soczysty.
Jabłko fuji jest bardzo bogate w pektyny, cukry i witaminę C, a także dostarcza potasu, sodu i witamin kompleksu B i C. Pomaga przy wielu dolegliwościach ( zaparcia , biegunki) jak i również można a nawet należy je spożywać przy wielu chorobach ponieważ reguluję pracę naszego organizmu. Jest polecane dla cukrzyków.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.