Groszek cukrowy
towar niedostępny





Opis
Groszek cukrowy
Groszek cukrowy- kiedyś ulubieniec królów, a dziś króluje wśród rodziny warzyw strączkowych. Doskonały jako dodatek do dań, lub jako samodzielna przekąska. Jest on jedynym rodzajem groszku ,który można jeść razem ze strączkiem.
W jednej szklance groszku znajduje się aż 50 mg witaminy C, co daje więcej niż połowę dziennej dawki, a co za tym idzie wzmacnia odporność i hamuje rozwijanie się nowotworów. Z tego też powodu zaleca się go stosować np. osobom pracującym długo przy komputerze.
We wspaniałych właściwościach groszku cukrowego znaczną rolę odgrywa również białko- główny budulec mięśni, odpowiedzialne również za ich regenerację. Z tego powodu jest zalecany jako składnik diety sportowców, wegetarian i wegan. Ze względu na zawartość kwasu foliowego idealnie sprawdzi się również dla kobiet w ciąży.
Przy wszystkich zaletach warto zaznaczyć, że jednocześnie jest niskokaloryczny – 100 g groszku to tylko 42 kcal.
Mogą go spożywać także osoby chore na cukrzycę, gdyż indeks glikemiczny groszku cukrowego wynosi 45.
Groszek cukrowy - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 35 kcal
Białko ogółem - 2 g
Tłuszcz - 0 g
Węglowodany - 6 g (w tym cukry proste - 3 g)
Błonnik - 2 g
Witaminy
Witamina C – 48.0 mg
Witamina A – 1000 IU
Minerały
Wapń – 40 mg
Żelazo - 1.80 mg
Potas - 170 mg