Fasola Szparagowa zielona POLSKA
towar niedostępny





Opis
Fasola Szparagiowa (zielona)
Fasolka Szparagiowa znana jest w Europie już od końca XVI wieku. Największą popularność zyskała wówczas we Francji , a obecnie jest uprawiana w prawie wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich, takich jak Chiny, Indonezja i Indie.
Pomimo jej długiego stażu na naszym kontynencie, niewiele osób wie o jej fantastycznych właściwościach zdrowotnych.
zielone ziarna fasolki są bowiem bogate w witaminę C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A.
Oznacza to, że nie tylko pomaga w pracy układu nerwowego, lecz ma również wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo obniża również ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie oraz poprawia wygląd skóry i pracę układu odpornościowego. Jej moczopędne działanie sprawia, że jest doskonałym środkiem detoksykującym organizm (obniża ryzyko kamieni w nerkach i w pęcherzu). Fasolka Szparagiowa jest również polecana dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ jej zbawienne działanie eliminuje pojawiające się w tym czasie dolegliwości.
W odróżnieniu od żółtej fasolki, zielona ma bardziej wyrazisty smak. Dodatkowym atutem (najbardziej przekonującym) jest fakt, że w 100 gramach znajdziemy około 31,3 kalorii. Oznacza to, że fasolka Szparagiowa powinna zawitać w menu każdej osoby, która chce stracić na wadze :)
Fasola Szparagiowa zielona - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 31 kcal
Białko ogółem - 1.83 g
Tłuszcz - 0.22 g
Węglowodany - 6.97 g (w tym cukry proste 3.26)
Błonnik - 2.7 g
Witaminy
Witamina C – 12.2 mg
Tiamina – 0.082 mg
Ryboflawina – 0.104 mg
Niacyna - 0.734 mg
Witamina B6 - 0.141 mg
Foliany - 33 µg
Witamina A – 690 IU
Witamina E – 0.41 mg
Witamina K - 43.0 µg
Minerały
Wapń – 37 mg
Żelazo - 1.03 mg
Magnez - 25 mg
Fosfor - 38 mg
Potas - 211 mg
Sód – 6 mg
Cynk - 0.24 mg