Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Dynia Makaronowa jest mniej znaną odmianą dyni zwyczajnej. Waży zazwyczaj od 2 do 4 kilogramów. Ma owalny kształt i zielono żółtą skórkę. Jej nazwa wzięła się z tego, że po upieczeniu miąższ rozpada się na małe niteczki przypominające Makaron. Smak ma delikatny, lekko słodki. Tak jak inne dynie, nadaje się na zupę, do pieczenia i gotowania ale jej charakterystycznymi niteczkami można śmiało zastąpić Makaron i przygotować warzywne spaghetti lub zapiekankę Makaronową. Przygotowanie takiego dyniowego Makaronu jest bardzo proste, wystarczy upiec dynię i widelcem wyjąć delikatnie miąższ.
WŁAŚCIWOŚCI: - jest źródłem witamin z grupy B i witaminy C, która wzmacnia odporność - korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i przemianę materii - zawiera wiele składników odżywczych, w tym potas, magnez i wapń - zawiera dużą ilość beta-karotenu - ma wySoką wartość odżywczą i jest lekkostrawna
Dynia bambino to klasyczna odmiana dyni, jedna z najczęściej kupowanych. Waga wynosi zazwyczaj od 5 do 10kg. Do jej największych zalet należy jej miąższ, który jest bardzo soczysty i delikatnie słodki. Można ją przechowywać przez długi czas, a miąższ nie traci swoich właściwości i pozostaje soczysty. Świetnie nadaje się do Soków, ciast, zup i przetworów. Idealnie sprawdzi się jako jesienna i halloweenowa dekoracja.
Dynia hokkaido należy do mniejszych odmian dyni, jej waga zazwyczaj nie przekracza 2 kilogramów, a kształtem przypomina dużą cebulę. Swoją nazwę zawdzięcza japońskiej wyspie hokkaido, z której pochodzi. Ma charakterystyczny słodko orzechowy smak, niektórym przypomia smak batatów lub pieczonych kasztanów. Skórka ma kolor pomarańczowo-czerwony, a miąższ jasnopomarańczowy. Odmiana hokkaido jest szczególnie ceniona przez kucharzy, ze względu na ogromną uniwersalność i różnorodność w przygotowaniu. Dynię można podawać zarówno na słodko jak i na słono, można zrobić z niej zupę, leczo, gulasz, risotto lub alternatywną wersję frytek czy Makaronu. Możemy odnaleźć również wiele przepisów na dyniowe placki, racuchy, muffinki i sernik. Ze względu na niewielki rozmiar świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania, a pozostały miąższ do przygotowania przecieru lub marmolady.
Ogólnie Dynia tej odmiany jeszcze dokładnie nie jest zbadana, natomiast wiadomo, iż ta długa Dynia zawiera związki, które są w stanie unicestwić komórki rakowe. Dynia Lunga charakteryzuje się tym, że w przeciwieństwie do innych znanych nam dyń jest długa. Można jeść ją na surowo, dodając do surówek, jak i ugotować zupę, natomiast jest bardziej wymagająca, jeżeli chodzi o doprawienie. Zbiornik nasienny ma na samym dole warzywa, natomiast przez całą swoją długość tworzy jednolitą całość, i dlatego jest chwalona, ponieważ nie wymaga tak dużo pracy w przygotowanie danie.
Dynia piżmowa jest jedną z mniejszych odmian dyni, ma charakterystyczny kształt przypominający gruszkę. Skórka jest dosyć gruba przez co, dynię można długo przechowywać, kolor ma jasny, pomarańczowy, a miąższ intensywnie pomarańczowy. Smak jest delikatny i słodki, określany jako połączenie zwyczajnej dyni z masłem orzechowym. Dynia piżmowa jest idealna do przygotowania rozgrzewającej zupy na jesiennie wieczory lub puree, które z powodzeniem zastąpi tradycyjne purre ziemniaczane. Popularnym sposobem jej przygotowania jest również pieczenie, dzięki któremu zyskuje słodki, maślany smak.
Dynia musqee nazywana również dynią muszkatołową jest odmianą dyni piżmowej. To dosyć nowa odmiana dyni pochodząca z Francji. Jej waga wynosi zazwyczaj od 5 do 10kg. Kolor skórki zmienia się z czasem z ciemnej zieleni na jasny pomarańczowy. Miąższ ma intensywnie pomarańczową barwę, a smak jest delikatny, lekko słodki. To jedna z niewielu odmian, którą można spożywać na surowo. Można ją przygotować na wiele sposobów: smażyć, piec, gotować lub grillować. Świetnie sprawdzi się jako składnik zup, placków, deserów i przetworów.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.