DYNIA HOKKAIDO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,00 zł 6.00
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

DYNIA HOKKAIDO

OPIS:
Dynia hokkaido należy do mniejszych odmian dyni, jej waga zazwyczaj nie przekracza 2 kilogramów, a kształtem przypomina dużą cebulę. Swoją nazwę zawdzięcza japońskiej wyspie hokkaido, z której pochodzi. Ma charakterystyczny słodko orzechowy smak, niektórym przypomia smak batatów lub pieczonych kasztanów. Skórka ma kolor pomarańczowo-czerwony, a miąższ jasnopomarańczowy. Odmiana hokkaido jest szczególnie ceniona przez kucharzy, ze względu na ogromną uniwersalność i różnorodność w przygotowaniu. Dynię można podawać zarówno na słodko jak i na słono, można zrobić z niej zupę, leczo, gulasz, risotto lub alternatywną wersję frytek czy makaronu. Możemy odnaleźć również wiele przepisów na dyniowe placki, racuchy, muffinki i sernik. Ze względu na niewielki rozmiar świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania, a pozostały miąższ do przygotowania przecieru lub marmolady. Oprócz walorów smakowych, dynia idealnie sprawdza się jako jesienna dekoracja, a dzięki cienkiej skórce łatwo się ją wycina. Ciekawostką jest, że dynię hokkaido można jeść na surowo, a jej skórka też jest jadalna.

WŁAŚCIWOŚCI:
- zawiera dużą ilość karotenu, więcej niż w samej marchewce
- zawiera wiele witamin, w tym witaminę A, B, PP i C
- jest niskokaloryczna, w 100g to jedynie 32kcal
- nie traci właściwości podczas gotowania
- stabilizuje poziom cukru we krwi
- reguluje przemianę materii
- działa detoksykacyjnie i odtruwająco
- korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek i wątroby

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl