Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Cykorię czerwoną charakteryzuje przede wszystkim jej ciemnoczerwony kolor. Nie bez powodu jest uważana za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Posiada ona dużą ilość witaminy C oraz antocyjany o właściwościach przeciwutleniających, a dodatkowo uważa się, że pomaga poprawić sen. Ze względu na swój smak i wygląd jest świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek i surówek.
Sałata masłowa, czyli zwykła, najczęściej spotykana odmiana sałaty. Charakteryzuje się gładkimi, miękkimi listkami oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Sałata masłowa jest nietrwała, po ok.3 dniach jej liście stają się bardziej wiotkie i mniej smaczne. Zaleca się spożywać ją głównie na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej traci ona wiele cennych właściwości.
Sałata karbowana charakteryzuje się postrzępionymi i pofalowanymi listkami, dzięki którym uznawana jest za najbardziej dekoracyjną odmianę sałat. Jej liście są delikatne, kruche i soczyste. Oprócz funkcji ozdobnej, Sałata karbowana świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, idealnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi i serem feta.
Sałata lodowa jest delikatną i kruchą odmianą sałaty, pochodzi z okolic basenu Morza Śródziemnego ale na dzisiejszą chwilę uprawiana jest wszędzie. Idealnie sprawdzi się jako składnik lekkich sałatek i surówek. Sałata lodowa komponuje się z mięsem, oliwkami, serami, pomidorem, ogórkami i czerwoną cebulą, więc różnorodność jej wykorzystania jest ogromna.
Sałata rzymska wyróżnia się przede wszystkim podłużnym kształtem i długimi listkami, jest bardziej zwarta i cięższa od zwykłej sałaty. Sałata rzymska pochodzi z okolic basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. W starożytności była bardzo znana i wykorzystywana zarówno w celach kulinarnych jak i leczniczych. Dziś sałatę rzymską spotykamy głównie w sałatce cezar, choć posiada ona wiele innych zastosowań i możliwości przygotowania.
Mix sałat, w którego skład wchodzi Sałata strzępiasta, roszponka i czerwone radicchio, czyli Cykoria. Jest to idealna podstawa do wielu sałatek ale również bardzo dobry dodatek do różnych dań. Oprócz wielu wartości odżywczych i witamin, sałaty urozmaicają wygląd potraw i dodają im kolorytu.
Kumasz to? Kumato-czarny lub czekoladowy pomidor, tak go nazywamy, dodaj do surówki lub sałatki, najlepiej jak go pokroisz w mniejsze części, (całego trochę gorzej zjeść), ubarwi nudne już dla niektórych jednolite dania. Dobrze smakuje na kanapki. Pomidor kumato ciekawie smakuje pieczony z piekarnika. Kumato działa jako, przeciwutleniacz, zalecany cukrzykom i osobom po radioterapii.
Jest to bardzo charakterystyczny pomidor, ze względu na swój żółty kolor i jajowaty kształt. Od zwykłego pomidora odróżnia go również delikatny, lekko słodki smak. Świetnie nadaje się również do różnego rodzaju przetworów, zup, Sosów oraz jako dodatek do sałatki czy kanapek.
Pomidory gargamel są to najbrzydsze Pomidory wybrane z najładniejszych pomidorów malinowych, dostępnych w naszych delikatesach. Pomidory te charakteryzują się najczęściej czarną plamką u dołu pomidora, dziwnymi deformacjami, spłaszczeniami, bądź zgrubieniami. Pomidory gargamel to najsmaczniejsze Pomidory jakiekolwiek tylko mieliśmy w naszej gamie pomidorów. Pomidory te uprawiane są w szklarniach, rosną w ziemi i dlatego czasem mają dziwne kształty. Na początku naszej przygody z tymi pomidorami mieliśmy dość spory problem, ponieważ klienci niechętnie chcieli kupować Pomidory które są powyginane mają dziwne odbarwienia, bądź ,miały nieregularne kształty. Wpadłem na pomysł aby częstować tymi pomidorami klientów którzy odwiedzali nasz sklep stacjonarny. kroiłem gargamele w taki sposób aby nie było widać ich dziwnych kształtów, leżały na jednym talerzyku a na drugim Pomidory tej samej odmiany tylko że wyselekcjonowane. I nie uwierzycie. Klientom bardziej smakowały te brzydactwa niż ładne równomiernie ukształtowane Pomidory. Niechętnie kupowali te brzydkie, natomiast nie trwało to długo, smak tych pomidorów jest nie do opisania, mi zawsze jak je jem przypominał się mój dziadek jak właśnie podlewa Pomidory, obrywa z nich zeschłe liście.
Pomidor zwyczajny jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych pomidorów. Należy do warzyw niskokalorycznych, choć w smaku jest delikatnie słodki. Pomidory posiadają ogromną liczbę możliwości przygotowania i ich wykorzystania. Można zrobić z nich ketchup, przecier, Sok, Koncentrat, Sos lub suszone Pomidory. Na podstawie wymienionych przetworów możemy zrobić np. zupę pomidorową, spaghetti, pizzę oraz to co sobie wymyślimy ;)
Pomidor malinowy sakiewka to pomidor o dosyć niecodziennym kształcie przypominającym paprykę. Miąższ jest mięsisty, delikatnie słodki. Tak jak zwykłe Pomidory posiada wiele właściwości takich jak: wspomaganie odchudzania, poprawa trawienia i wzmacnianie odporności.
Cykoria biała nazywana jest uszlachetnioną wersją cykorii korzeniowej. Charakteryzuje ją orzeźwiający, lekko gorzki smak. Cykoria idealnie komponuje się z pomidorami i serem mozzarella, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako składnik lekkich sałatek. Można znaleźć również wiele przepisów na duszoną i pieczoną cykorię.
Jak lubisz sałatki lub surówki, dodaj cykorie, oprócz tego, że ubędzie Ci kilogramów (nie polecam dla osób zza małą wagą, za bardzo schudniesz), poznasz jej ciekawy smak. Cykoria natomiast może wygląda niepozornie ale duszona lub zapiekana idealnie popieści Twoje podniebienie. Owo warzywo, jest doskonałym źródłem witamin, często polecana dla kobiet w okresie ciąży, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Natomiast przyszłe mamy pamiętajcie nie samą cykorią się karmcie pomimo to, że ma bardzo mało kalorii i świetnie wpływa na nerki, trawienie i skórę.
Czarna rzepa jest pogromcą bakterii, wirusów i grzybów. Ma właściwości lecznicze, wspiera cały organizm. Reguluję pracę wątroby, żołądka, jelit i zapobiega wzdęciom. Obniża ciśnienie krwi i przede wszystkim wzmacnia skórę i włosy. Rzepa charakteryzuje się czarną twardą, bulwą z białym miąższem, która pomimo ostrego i intensywnego smaku jest bardzo soczysta. Można spożywać ją na surowo lub po obróbce cieplnej.
Nie wszyscy lubią jego zapach, natomiast wszyscy wiemy, że jest to jedyny na świecie naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Gdy dodasz go do potraw, wzbogacisz ich smak i aromat. W sprzedaży mamy tylko i wyłącznie polski czosnek odpowiednio przechowywany, aby zachować jego wszystkie walory smakowe i zdrowotne.
Zawsze świeży szczypior z cebulką, młodą cebulkę i Szczypiorek pokrój drobno, cebulkę podsmaż na odrobinie masła, czujesz ten zapach, dodaj do wątróbki i podduś jakiś czas. Szczypiorek dodaj do sałatki, dodaj, odrobinę soli odrobinkę proszę, ciesz się smakiem i zapachem.
Rzodkiew japońska, często nazywana białą rzepą, daikon. Jedno z podstawowych warzyw uprawianych i spożywanych w Japonii. Daikon pochodzi z obszaru pomiędzy Morzem Śródziemnym a centralną Azją. Do Japonii dotarł ponad tysiąc lat temu przez Chiny.
W smaku przypomina czarną rzodkiew, można ją spożywać na wiele sposobów - suszoną, świeżą (tartą), gotowaną, marynowaną.
Biała rzodkiew jest zaskakująco zdrowa, zawiera sporo witaminy C, dostarcza również przeciwutleniaczy z grupy antocyjanów, należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.