Cukinia żółta
towar niedostępny





Opis
CUKINIA ŻÓŁTA
OPIS:
Cukinię żółtą od zwykłej cukinii odróżnia przede wszystkim delikatniejszy smak i cieńsza skórka, dzięki której szybciej się ją gotuje. Jej intensywnie żółty kolor dodaje potrawom kolorytu. Cukinię można przygotować na wiele sposobów, jest bardzo uniwersalna. Najczęściej dodaje się ją do leczo, lub grilluje np. w postaci szaszłyków ale można z niej także zrobić alternatywną wersję Makaronu lub upiec faszerowaną.
WŁAŚCIWOŚCI:
- jest źródłem witaminy B, która pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego
- zawiera witaminę C i A, które wzmacniają odporność
- ma niski indeks glikemiczny
- jest lekkostrawna
100g cukinii zawiera 40kcal
Produkty powiązane
Bataty

Batat znany też pod nazwami patat, kumara, wilec ziemniaczany, czy też po prostu słodki ziemniak to bardzo ciekawy i charakterystyczny gatunek ziemniaków, pochodzi z Ameryki Środkowej. Na tle innych ziemniaków wyróżnia go przede wszystkim słodki smak oraz pomarańczowa barwa. Ważnym faktem jest, że słodkie ziemniaki posiadają więcej właściwości oraz mają dużo niższy indeks glikemiczny niż większość znanych nam gatunków ziemniaków.
Bób

Bób należy do roślin strączkowych, ma postać dosyć sporych zielonych nasion. Ze względu na swoją niskokaloryczność i dużą ilość białka i błonnika jest świetną przekąską. Sporą zaletą bobu jest niewielki czas przygotowania oraz uniwersalność wykorzystania. Można go jeść też na surowo.
Brukselka

Brokuł

Cebula biała młoda

Młoda Cebula, idealnie nadaje się do surówek, pomidorów, na kanapki, do surówek z pomidorami i śmietaną. Nie dość że jest zdrowa bo działa na odporność to świetnie smakuje.
Cebula cukrowa

Cebule cukrowe to niektóre odmiany cebuli zwyczajnej, które wyróżniają się delikatniejszym, bardziej słodkim smakiem oraz białym, soczystym miąższem. Cebula cukrowa ze względu na swój delikatny smak polecana jest głównie do spożycia na surowo, dodatkowo nie traci ona wtedy żadnych właściwości. Już od XIX wieku Cebula znana jest z działania antybakteryjnego i przeciwwirusowego.
Cebula czerwona

Czerwona odmiana cebuli charakteryzuje się ciemnofioletowym kolorem łusek i skórki, za który odpowiada zawartość antocyjanów. Warto wspomnieć, że tak samo jak inne cebule zawiera ona mnóstwo wartościowych składników i właściwości. Jej smak i aromat jest znacznie delikatniejszy od zwykłej cebuli, a dodatkowo podczas krojenia nie podrażnia tak bardzo oczu. Czerwona Cebula może pełnić funkcję dekoracyjną, doda kolorytu każdej potrawie.
Cebula czosnkowa

Cebula to jedno z najpopularniejszych i najlepiej znanych warzyw na świecie. Stosowana we wszystkich kuchniach świata.
W naszym sklepie mamy cebulę zwykłą( żółta skórka), cukrową ( żółta skórka, słodki smak, kształt delikatnie podłużny), czerwoną(czerwona skórka), szalotkę(żółta skórka podłużna, twarda) i czosnkową ( twarda, biała skóra).
Cebula szalotka biała

Szalotka znana jest też jako Cebula szalotka, czosnek askaloński lub cebuloczosnek. Pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, Syrii i Izraela. Szalotka wyglądem przypomina podłużną cebulę, choć rośnie jak czosnek (w pęczkach po kilka sztuk). Aromatem przypomina czosnek, a smakiem delikatną, bardziej wyrafinowaną cebulę. Tak jak inne cebule posiada wiele cennych składników i właściwości.
Cukinia biała

Cukinia jest warzywem pochodzącym z rodziny dyniowatych. Należy do warzyw niskokalorycznych, odkwasza organizm i wspomaga odchudzanie. Jej dużą zaletą jest smak i możliwość przygotowania na wiele sposobów. Można ją gotować, piec, dusić, smażyć, a dodatkowo idealnie nadaje się do zup, sałatek, dań a nawet na grilla.
Cukinia zielona

Cukinia jest warzywem pochodzącym z rodziny dyniowatych. Odmiana została wyselekcjonowana we Włoszech, skąd wzięła się jej nazwa "zucchina", czyli "mała Dynia". Jest to jedno z pierwszych warzyw, jakie można podawać dzieciom. Smak cukinii jest delikatny, dzięki czemu można ją łączyć z wieloma produktami oraz przyprawami. Ogromną zaletą cukinii jest jej uniwersalność przygotowania, można dodawać ją nawet do ciast i deserów.
Cykoria

Jak lubisz sałatki lub surówki, dodaj cykorie, oprócz tego, że ubędzie Ci kilogramów (nie polecam dla osób zza małą wagą, za bardzo schudniesz), poznasz jej ciekawy smak. Cykoria natomiast może wygląda niepozornie ale duszona lub zapiekana idealnie popieści Twoje podniebienie. Owo warzywo, jest doskonałym źródłem witamin, często polecana dla kobiet w okresie ciąży, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Natomiast przyszłe mamy pamiętajcie nie samą cykorią się karmcie pomimo to, że ma bardzo mało kalorii i świetnie wpływa na nerki, trawienie i skórę.
Czosnek

Nie wszyscy lubią jego zapach, natomiast wszyscy wiemy, że jest to jedyny na świecie naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Gdy dodasz go do potraw, wzbogacisz ich smak i aromat. W sprzedaży mamy tylko i wyłącznie polski czosnek odpowiednio przechowywany, aby zachować jego wszystkie walory smakowe i zdrowotne.
Szczypior z cebulką

Zawsze świeży szczypior z cebulką, młodą cebulkę i Szczypiorek pokrój drobno, cebulkę podsmaż na odrobinie masła, czujesz ten zapach, dodaj do wątróbki i podduś jakiś czas. Szczypiorek dodaj do sałatki, dodaj, odrobinę soli odrobinkę proszę, ciesz się smakiem i zapachem.
Fasola mokra najmniejsza

Jeżeli jej nie jadasz, to zacznij. Fasola to najwartościowszy pokarm, jaki istnieje tylko na ziemi. Fasola jest lekkostrawna, usuwa nadmiar cholesterolu. Natomiast posiada też nieprzyjemne wady, powoduje wzdęcia i gazy. Fasola mokra, wrzuć do garnka i gotuj. Fasola ta jest od razu gotowa, nie trzeba jej namaczać.
Fasola jaś mokra

Jeżeli jej nie jadasz, to zacznij. Fasola to najwartościowszy pokarm, jaki istnieje tylko na ziemi. Fasola jest lekkostrawna, usuwa nadmiar cholesterolu. Natomiast posiada też nieprzyjemne wady, powoduje wzdęcia i gazy. Fasola mokra, wrzuć do garnka i gotuj. Fasola ta jest od razu gotowa, nie trzeba jej namaczać.
Fasola mokra średnia

Jeżeli jej nie jadasz, to zacznij. Fasola to najwartościowszy pokarm, jaki istnieje tylko na ziemi. Fasola jest lekkostrawna, usuwa nadmiar cholesterolu. Natomiast posiada też nieprzyjemne wady, powoduje wzdęcia i gazy. Fasola mokra, wrzuć do garnka i gotuj. Fasola ta jest od razu gotowa, nie trzeba jej namaczać.
Fasola Szparagowa zielona POLSKA

Fasola Szparagiowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie została udomowiona przez Indian. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i jego zamorskim podróżom. W Polsce fasolę Szparagiową zaczęto uprawiać na początku XVI w. początkowo na ziarno, z czasem jednak zaczęto gotować ją w łupinach. Od wieków ceniona jest za swoje prozdrowotne właściwości.
W Polsce swoich największych fanów znalazła sobie w Zakliczynie, w województwie małopolskim. Od 2000 roku organizowane jest tam święto fasoli :)
Fasola mamut zółta

W naszym sklepie pełno już fasolki mamut. Jest trochę droższa, od tradycyjnej fasolki Szparagiowej ale za to bardzo smaczna. Obydwie stanowią znakomite białko roślinne jak również są niskokaloryczne i lekkostrawne. Podane z masłem i bułką tartą są pyszne, ale można je również podać na inne sposoby.
Fasola Szparagowa żółta POLSKA

Żółta Fasola Szparagiowa jest delikatniejsza w smaku niż Fasola zielona oraz zawiera więcej potasu i fosforu. Fasolka jest niskokaloryczna oraz posiada niski indeks glikemiczny, polecana jest cukrzykom, kobietom w ciąży oraz wszystkim pozostałym :).
Fasola mamut zielona

Fasola mamut jest to Fasola Szparagiowa, natomiast jej strączki są szersze i bardziej mięsiste. Zazwyczaj, fasole Szparagiową jemy z masłem i bułką tartą, natomiast tą możemy przyrządzać w różny sposób. Osobiście jem ją zamiast kotletów schabowych.
Burak czerwony długi

Burak ćwikłowy długi, na pewno jedliście z niego barszcz, jarzynkę na ciepło, piliście Sok z buraka albo inne ciekawe danie.
Jeżeli ucieka Ci tlen przez Twoje komórki, ktoś zepsuł Ci krew i masz jej za mało, ciśnienie rozwala Ci głowę, a anemia zaczyna Cię wykańczać, buraki, buraki, buraki, jedź a zobaczysz poprawę.
Wiedzieliście, że burak to wspaniały środek krwiotwórczy, zapobiega anemii, stosowany przy białaczce. Barwniki (tak to to, co się nie chce sprać z ubrań) zawarte w burakach są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Polecany dla osób z nadciśnieniem i mamuś, które noszą w sobie życie dla prawidłowego rozwoju płodu.
I tak dodam pieczone buraki super, palce lizać.
Bakłażan

Bakłażan lub inaczej oberżyna znana jest nam jako warzywo, choć z botanicznego punktu widzenia jest to owoc, pochodzi z Indii.
Bakłażan ma ciemnofioletową barwę, jasny, kremowy miąższ oraz podłużny kształt. Zawiera mnóstwo soli mineralnych, fosforu, wapnia i dużo błonnika. Jest niskokaloryczny. Działa antywrzodowo i antyalergicznie. Zapobiega starzeniu i poprawia wygląd włosów i paznokci.
Cebula zwykła

Czosnek Cebula, Cebula żółta lub po prostu Cebula, to warzywo o wielu właściwościach. Cebula zwyczajna charakteryzuje się intensywnym, ostrym smakiem i aromatem, za który odpowiadają związki siarki. Choć cebulę wykorzystuje się głownie jako dodatek do potraw, to nie każdy wie, że posiada ona także szereg właściwości zdrowotnych, które znane były już w starożytności. Egipcjanie przypisywali cebuli zdolność zwalczania demonów, a Rzymianie uznawali ją za lek na wszelkie dolegliwości.
Chrzan korzeń

Chrzan jest niewielką rośliną z rodziny kapustowatych. Jedną z najważniejszych części tej rośliny jest długi korzeń o bardzo charakterystycznym, silnym i ostrym smaku i aromacie. Chrzan wykorzystywany jest głównie jako przyprawa ale posiada on także wiele właściwości, dzięki którym można go stosować jako domowe lekarstwo.
Czarna rzepa

Czarna rzepa jest pogromcą bakterii, wirusów i grzybów. Ma właściwości lecznicze, wspiera cały organizm. Reguluję pracę wątroby, żołądka, jelit i zapobiega wzdęciom. Obniża ciśnienie krwi i przede wszystkim wzmacnia skórę i włosy.
Rzepa charakteryzuje się czarną twardą, bulwą z białym miąższem, która pomimo ostrego i intensywnego smaku jest bardzo soczysta. Można spożywać ją na surowo lub po obróbce cieplnej.
Dynia hokkaido

Dynia hokkaido należy do mniejszych odmian dyni, jej waga zazwyczaj nie przekracza 2 kilogramów, a kształtem przypomina dużą cebulę. Swoją nazwę zawdzięcza japońskiej wyspie hokkaido, z której pochodzi. Ma charakterystyczny słodko orzechowy smak, niektórym przypomia smak batatów lub pieczonych kasztanów. Skórka ma kolor pomarańczowo-czerwony, a miąższ jasnopomarańczowy. Odmiana hokkaido jest szczególnie ceniona przez kucharzy, ze względu na ogromną uniwersalność i różnorodność w przygotowaniu. Dynię można podawać zarówno na słodko jak i na słono, można zrobić z niej zupę, leczo, gulasz, risotto lub alternatywną wersję frytek czy Makaronu. Możemy odnaleźć również wiele przepisów na dyniowe placki, racuchy, muffinki i sernik. Ze względu na niewielki rozmiar świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania, a pozostały miąższ do przygotowania przecieru lub marmolady.
Burak czerwony okrągły

Burak ćwikłowy, na pewno jedliście z niego barszcz, jarzynkę na ciepło, piliście Sok albo inne ciekawe danie.
Jeżeli ucieka Ci tlen przez Twoje komórki, ktoś zepsuł Ci krew i masz jej za mało, ciśnienie rozwala Ci głowę, a anemia zaczyna Cię wykańczać, buraki, buraki, buraki, jedź a zobaczysz poprawę.
Wiedzieliście, że burak to wspaniały środek krwiotwórczy, zapobiega anemii, stosowany przy białaczce. Barwniki (tak to to, co się nie chce sprać z ubrań) zawarte w burakach są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Polecany dla osób z nadciśnieniem i mamuś, które noszą w sobie życie dla prawidłowego rozwoju płodu.
Dynia musquee

Dynia musqee nazywana również dynią muszkatołową jest odmianą dyni piżmowej. To dosyć nowa odmiana dyni pochodząca z Francji. Jej waga wynosi zazwyczaj od 5 do 10kg. Kolor skórki zmienia się z czasem z ciemnej zieleni na jasny pomarańczowy. Miąższ ma intensywnie pomarańczową barwę, a smak jest delikatny, lekko słodki. To jedna z niewielu odmian, którą można spożywać na surowo. Można ją przygotować na wiele sposobów: smażyć, piec, gotować lub grillować. Świetnie sprawdzi się jako składnik zup, placków, deserów i przetworów.
Dynia lunga

Ogólnie Dynia tej odmiany jeszcze dokładnie nie jest zbadana, natomiast wiadomo, iż ta długa Dynia zawiera związki, które są w stanie unicestwić komórki rakowe. Dynia Lunga charakteryzuje się tym, że w przeciwieństwie do innych znanych nam dyń jest długa. Można jeść ją na surowo, dodając do surówek, jak i ugotować zupę, natomiast jest bardziej wymagająca, jeżeli chodzi o doprawienie. Zbiornik nasienny ma na samym dole warzywa, natomiast przez całą swoją długość tworzy jednolitą całość, i dlatego jest chwalona, ponieważ nie wymaga tak dużo pracy w przygotowanie danie.
Mini cukinia polska

Mini cukinia to świetna alternatywa dla Cukini. Można z niej zrobić cukinię małosolną czy kiszoną, a jak wiecie wszystko co kiszone to zdrowe.
Mini cukinia to produkt polski, to nic innego jak wcześnie zerwana z krzaczka cukinia, jest mniejsza, twardsza ale równie pyszna.
Mini cukinia opakowanie 200g

Mini cukinia jest idealnym warzywem na grilla do pieczenia jak można ją wykorzystać do sałatek. Miękka skórka i krótki czas obróbki sprawia, że to właśnie warzywo może się stać pysznym i szybkim , a na dodatek bardzo smacznym daniem.
Cukinia świeża bio

Cukinia pakowana jest w tackę i folię perforowaną. Produkt waży około 0,50 kg. Podana cena to cena za 1 kilogram cukinii.
Dostępność: październik - maj.
Na dokumentach (WZ, faktura) będzie rzeczywista waga produktu i cena do zapłaty będzie przeliczona według tej wagi.
Ceny świeżych warzyw i owoców zmieniamy w każdy piątek rano.