Bakłażan świeży bio
towar niedostępny





Opis
Bakłażan świeży bio inaczej oberżyna, znana jest nam jako warzywo, choć z botanicznego punktu widzenia jest to owoc, który pochodzi z Indii. W Polsce nie cieszy się jeszcze dużą popularnością.
Pochodzi z ekologicznych, certyfikowanych upraw.
Bakłażan ma ciemnofioletową barwę, jasny, kremowy miąższ oraz podłużny kształt. Zawiera mnóstwo soli mineralnych, fosforu, wapnia i dużo błonnika. Jest niskokaloryczny. Działa antywrzodowo i antyalergicznie. Zapobiega starzeniu i poprawia wygląd włosów i paznokci.
Smak bakłażanu jest delikatny, przez co idealnie sprawdza się on w połączeniu z bardziej aromatycznymi warzywami i przyprawami.
Bakłażan posiada gorzkawy posmak, za którym wiele osób nie przepada. Istnieje łatwy sposób, aby się go pozbyć, wystarczy pokroić bakłażana, a następnie posolić i zostawić na 15 minut. Po odczekaniu należy go odsączyć lub opłukać i jest gotowy do dalszych przygotowań.
Zastosowanie:
Bakłażana możemy faszerować warzywami oraz mięsem. Idealny do grillowania w mieszance ulubionych przyprawach z dodatkiem oliwy. Ze względu na swój kolor jest znakomitym dodatkiem do duszonych warzyw, i potrawek z mięsem.