

BATATY






Opis
Batat, patat, wijec ziemniaczany inaczej słodki ziemniak. Jedliście kiedyś chipsy z batatów, pieczone, frytki albo gotowane. Jeszcze nie to najwyższy czas spróbować, będziecie zachwyceni smakiem.
Jeszcze nie dawno jadłem tylko zwykłe ziemniaki, nasze polskie (oczywiście jem również inne rzeczy). Jednak gdy zjadłem po raz pierwszy chipsy z batatów byłem zachwycony, smak nie do opisania. Postanowiłem sam coś ugotować z batatów, i byłem urzeczony smakiem i aromatem upieczonych bulw, ponoć bataty z grilla smakują jeszcze bardziej. Po pogrzebaniu trochę w przepisach dowiedziałem się że, bulwy batatów oprócz tego że są smaczne, są również źródłem karotenoidów oraz luteiny. Bataty zawierają również sporo związków mineralnych takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod oraz niewielkie ilości magnezu. Polecane są, również dla cukrzyków. Oczywiście postanowiłem dodać je do swojego jadłospisu, i zajadam się nimi dość często.
Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej. Do Europy trafiły przywiezione przez Krzysztofa Kolumba, Portugalczycy zabrali je do Afryki i Indii, gdzie obok Wietnamu, Japonii i Chin są jednym z największych producentów batatów.
Jeżeli chodzi o odmiany batatów istniej ich około 400, o różnym kolorze skórki, od fioletowej, czerwonej, pomarańczowej i żółtej. Różnią się również między sobą barwą miąższu - biała, pomarańczowa lub żółta.
Według Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) zaleca włączenie batatów do diety chorego na cukrzycę. Bataty zawierają węglowodany, które wolniej się wchłaniają (indeks glikemiczny = 54), i tym samy nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.
Wartości odżywcze ugotowanych batatów:
Wartość energetyczna - 76 kcal
Białko ogółem - 1.37 g
Tłuszcz - 0.14 g
Węglowodany - 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
Błonnik - 2.5 g
Witaminy:
Witamina C – 12.8 mg
Tiamina – 0.056 mg
Ryboflawina – 0.047 mg
Niacyna - 0.538 mg
Witamina B6 - 0.165 mg
Kwas foliowy - 6 µg
Witamina A – 15740 IU
Witamina E – 0.94 mg
Witamina K - 2.1 µg
Minerały:
Wapń – 27 mg
Żelazo - 0.72 mg
Magnez - 18 mg
Fosfor - 32 mg P
otas - 230 mg
Sód – 27 mg
Cynk - 0.20 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference