Aronia
towar niedostępny





Opis
Aronia to małe, czarne, niepozorne kuleczki o kwaśno, cierpkim smaku, które zawierają dużo witamin i minerałów. Owoce nie zawierają pestycydów, ponieważ drzewka nie wymagają oprysków. Aronia charakteryzuje się dużą zawartością witaminy P, świetnie współpracuje z witaminą C, dzięki której lepiej się ona wchłania.
Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, owoce aronii powinny być spożywane przez osoby zagrożone zawałem i udarem. Działa odtruwająco, usuwa toksyny z organizmu i pozytywnie wpływa na metabolizm wątroby.
Aronia jest doskonałym źródłem witamin, które wspomagają naszą odporność, zwalcza infekcje, dlatego sprawdza się w okresie osłabionej odporności.
Zastosowanie:
Aronia jest dość kwaśna i cierpka, więc do zwykłego podjadania nie często jest wielu chętnych. Za to doskonale smakuje po przetworzeniu. Można zrobić z niej pyszne przetwory, dżemy, Soki, konfitury do mięs oraz suszone czy kandyzowane owoce do schrupania.
W połączeniu z innymi owocami, aronię warto dodawać do Soków.