Arbuz bez pestek
towar niedostępny





Opis
Arbuz duży, smaczny owoc, ma twardą zieloną skórkę w paski, która nie nadaje się do jedzenia. Jego miąższ jest różowo-czerwony, w zależności od stopnia dojrzałości owocu. Ma czarne pestki/nasiona, które można spożywać. Składa się z 92% z wody, jest niskokaloryczny ale bogaty w minerały i witaminy. Doskonale nawadnia nasz organizm i gasi pragnienie.
Arbuz jest niskokaloryczny, idealny owoc na diecie, pomaga zgubić wagę, dlatego możemy jeść go bez ograniczeń. Zawiera likopen, który jest przeciwutleniaczem, zapobiega nowotworom i nadaje owocom czerwony kolor. Bogaty w witaminę C i A, które spowolniają proces starzenia skóry.
Ze względu na dużą zawartość wody, nawadnia nasz organizm. Doskonale wiemy, że spożywanie dużej ilości płynów jest bardzo ważne. Odpowiednia ilość wody w organizmie wspomaga krążenie, poprawia wygląd naszej skóry i zwiększa koncentrację, natomiast zbyt niski poziom zwiększa zmęczenie, przez co częściej możemy odczuwać bóle głowy.
Zastosowanie:
Arbuzy są doskonałą przekąską, najczęściej spożywamy je po prostu po rozkrojeniu w trójkącik. W upalne dni możemy dodać go do koktajli owocowych lub przygotować pyszne sorbety arbuzowe domowej roboty.
Wybierając arbuzy, zwróćcie uwagę na kolor miąższu, najlepsze są te najbardziej czerwone. Jeśli kupujecie w całości wybierajcie te najcięższe, zawierają więcej wody a ona jest oznaką dojrzałości arbuza.