Anyż gwiazdki bio (10 szt.)
towar niedostępny





Opis
Anyż gwiaździsty (gwiazdki) brązowe, suszone owoce z formie gwiazdek, wypełnione nasionami. Anyż stosować możemy nie tylko jako przyprawę, ale również jako produkt leczniczy. Anyż łagodzi objawy tzw. przejedzenia, przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie Soków trawiennych i pomaga pozbyć się niestrawności w żołądku.
Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jeśli borykacie się z takimi problemami, napar z anyżu doskonale poprawi Wasze samopoczucie i złagodzi dolegliwości w układzie pokarmowym. W naszych Delikatesach
Zastosowanie:
Gwiazdki anyżu mają szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni jako przyprawa ale również jako produkt leczniczy i wspomagający. Jako, że anyż dobrze wpływa na nasz układ trawienny, pomaga w dolegliwościach żołądkowych to warto przygotować sobie napar z gwiazdek. Taki napar jest bardzo prosty w przygotowaniu. Garść owoców anyżu należy zalać wrzątkiem i pić po zaparzeniu (taki proces trwa ok 10minut). Tak przygotowany napój doskonale sprawdzi się jeśli mamy ból gardła czy tzw. chrypkę.
Owoce naszego anyżu mają także ciekawe zastosowanie w naszej kuchni, możecie je kupić w naszych Delikatesach 100% Natury. Wiecie już, że anyż wspomaga trawienie, dlatego warto dodawać go do dań ciężkostrawnych tj. bigos, duszone lub pieczone mięso. Nie zapominajmy, że anyż ma dość mocny smak i aromat, który doskonale wzbogaci smak naszych potraw.
Najczęściej używamy go do kompotu wigilijnego z suszonych owoców, wystarczy zaledwie kilka jego owoców by smak był już wyczuwalny. (Pamiętajcie, że taki kompot możemy przygotowywać nie tylko od święta). Suszone, sproszkowane owoce fajnie wzbogacą smak Waszych wypieków, ciasteczka korzenne czy tradycyjny piernik jest tego przykładem.