Producenci

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez kawałka świeżego chleba czy bułki. Do ich produkcji niezbędne jest jednak użycie mąki, która używana jest nie tylko na co dzień w kuchni domowej, ale i profesjonalnej. W naszym asortymencie znaleźć można jej różne rodzaje, między innymi razową, z pszenicy durum, z lnu, tortową, owsianą, a także ryżową pełnoziarnistą. Co więcej, z tego produktu przygotowuje się nie tylko pieczywo, ale także makarony, ciasta, pączki czy pierogi. Sprawdź naszą stronę internetową i dowiedz się co możemy jeszcze zaoferować.

Mąka
 
Mąka jest produktem powstałym poprzez mechaniczne rozdrabnianie oczyszczonych ziaren zbóż lub orzechów, takich jak kokos lub migdały. W zależności od użytych zbóż i stopnia zmielenia mąki mogą różnić się od siebie konsystencją, kolorem, typem i przeznaczeniem. Typ mąki informuje o ilości zawartych substancji mineralnych, im niższy typ tym bielsza mąka. W sprzedaży mamy dostępne mąki pszenne, w tym orkiszową, razową, tortową i mąkę na pizzę. Mamy też mąkę gryczaną, kukurydzianą, jaglaną, ryżową, kasztanową, kokosową, żytnią i mąkę z lnu. Gdy już chcemy zabrać się za przygotowywanie czegoś z mąki warto wiedzieć, której mąki powinniśmy użyć.
 
Mąka pszenna jest jedną z najczęściej kupowanych mąk, zawiera gluten i dużą ilość skrobi, jest wykorzystywana głównie do produkcji pieczywa, ciast i sosów. Jest lekkostrawna i zawiera witaminy z grup B1, B2 i PP.
Mąka orkiszowa z powodzeniem może zastąpić zwykłą mąkę pszenną, a wypieki z pszenicy orkisz są zdrowsze od tych z tradycyjnej mąki. Zawiera ona dużo błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mąka gryczana jest mąką bezglutenową. Wytwarzana jest ze zmielonych ziaren gryki, smakiem przypomina kaszę gryczaną. Wzmacnia odporność, wspomaga regeneracje mięśni.
Mąka razowa to typ 2000 i jest ciemniejsza od zwykłej mąki. Zawiera najwięcej soli mineralnych i błonnika ze wszystkich typów mąk.
Mąka kukurydziana otrzymywana jest ze zmielonych ziaren kukurydzy, dzięki którym zyskuje charakterystyczny żółty kolor. Zawiera dużo skrobi, błonnika, potasu i magnezu oraz witaminy. Nie zawiera glutenu.
Mąka jaglana jest szczególnie polecana osobom na diecie bezglutenowej. Powstaje z ziaren prosa zwyczajnego, tak samo jak kasza jaglana. Zawiera sporo witamin, błonnika i minerałów.
Mąka ryżowa nie zawiera glutenu i nie powoduje uczuleń, przez co polecana jest osobom wykazującym skłonności do alergii pokarmowych. Może zastąpić zwykłą pszenną mąkę, a dodatkowo jest mniej kaloryczna.
Mąka kasztanowa powstaje z jadalnych kasztanów, ma orzechowy zapach i słodki smak. Świetnie sprawdzi się przy produkcji naleśników i ciast. Nie zawiera glutenu, zawiera dużą ilość białka i węglowodanów.
Mąka kokosowa powstaje z miąższu kokosa, ma delikatnie wyczuwalny kokosowy aromat. Zawiera niewielką ilość węglowodanów, przez co polecana jest osobom odchudzającym się.
Mąka razowa produkowana jest ze zmielonych ziaren żyta, jest ciemniejsza i zawiera mniej skrobi i glutenu niż zwykła mąka.
Mąka z lnu powstaje z nasion lnu brązowego. Cechuje ją duża zawartość białka i błonnika pokarmowego. Nie zawiera glutenu.
 
Pieczywo
 
 Mąka jest bardzo uniwersalnym produktem, a lista potraw i wypieków jakie można z niej stworzyć jest nieskończona. Jednym z najpopularniejszych wypieków jest z pewnością pieczywo, które również posiadamy w naszym asortymencie. W sprzedaży mamy chleb słowiański, czyli chleb razowy na naturalnym zakwasie, chleb baltonowski, czyli pszenno-żytni chleb na zakwasie, ma on chrupiącą skórkę, a w środku jest puszysty i delikatny. Możemy także zaoferować bagietki rustykalne, które świetnie pasują do zup i gulaszu oraz sznytki, czyli delikatne, chrupiące bułki pszenne. 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl