Żurek jest jedną z najpopularniejszych zup w naszej polskiej kuchni, ubóstwiany przez dorosłych, jak i przez dzieci. Jego historia sięga bardzo daleko, ponieważ jest on daniem staropolskim. Najczęściej żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na naszych stołach z okazji świąt Wielkiej Nocy, warto jednak przygotowywać go częściej, gdyż to bardzo zdrowa, sycąca i pyszna zupa.
Żurek z białą kiełbasą, z ziemniakami i jajkiem to wyjątkowo rozgrzewająca i sycąca potrawa, która szybko zaspokoi nasz głód, da nam siłę do pracy a najmłodszym werwę do zabawy. Charakterystyczny dla żurku jest jego kwaśny smak , dlatego jest to zupa dla wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych.
Chcesz przygotować coś ciepłego na szybko? I tu świetnie sprawdzi się nasz szybki przepis na żurek domowy ! My gotujemy wywar z białej kiełbasy i kostki wędzonej aby podkreślić smak żurku, dodajemy do niego żur wiejski dostępny w naszym sklepie, a następnie w niecałą godzinę cieszymy się już jego pysznym smakiem. Czasem zmieniały składniki w zależności od pory roku, latem żurek wcinamy z chlebem a zimą aby był bardziej syty dodajemy do niego boczek i ziemniaczki.
Żur wiejski można przygotować samemu w domu, nie każdy ma na to czas i chęci, dlatego u nas zawsze znajdziecie go w szklanej butelce, co zdecydowanie przyspieszy pracę.
składniki:
-500 ml wywaru warzywnego
(warzywa jakie wrzucamy : marchewka, pietruszka, seler, por, )
- biała kiełbasa
-jajka
-natka pietruszki
-śmietana 30%
-żur wiejski
Wszystko razem gotujemy 10-15 min, następnie dodajemy żur wiejski.
Jajko kroimy w ćwartki, kiełbasę w plasterki, nalewamy żurek i dla ozdoby i smaku posypujemy natką pietruszki.
Gotowe!
Smacznego!