Potrzebne nam będą:
- Truskawki
- herbatniki
- serek mascarpone 250 gram
- 200 g śmietanki 30 % (schłodzonej w lodówce)
- cukier puder (jeśli mamy słodkie truskawki to potrzebujemy go około 2-3 łyżeczki)
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od truskawek- myjemy i usuwamy szypułki, następnie kroimy na połówki
- Herbatniki kruszymy- wkładamy do woreczka foliowego, przykrywamy bawełnianą ściereczką uderzamy tłuczkiem do mięsa, aż się skruszą.
- Schłodzoną śmietankę 30 % ubijamy mikserem, aż powstanie z niej bita śmietana, wtedy dodajemy serek mascarpone wymieszany z cukrem pudrem i jeszcze przez chwilę miksujemy wszystkie składniki.
- W szklanym naczyniu (szklanka, kieliszek, pucharek) układamy warstwy zaczynając od herbatników, następnie krem i na końcu truskawki.
Deser przechowujemy w lodówce.
Szybki letni deser już gotowy!
Smacznego:)