Nalewka z orzechów laskowych z nutą wanilii

0

 

Składniki: 

  • 1 laskiej wanilii, 
  • 10-15 świeżych orzechów laskowych w skorupce, 
  • 0,5 l spirytusu 70 %, 
  • 0,5 l wody (najlepiej filtrowanej lub źródlanej) 
  • 0,5 szklanki cukru, 
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego. 

Pamiętajmy o tym, aby wcześniej wysterylizować i dokładnie wysuszyć słój bądź gąsior, w którym nalewka będzie leżakowała.  

Czas jaki będzie nam potrzebny do stworzenia naszej nalewki to około 60 minut plus czas potrzebny do leżakowania – około 3 tygodnie plus 30 dni. 

Sposób przygotowania: 

  • Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Tak powstaje właśnie nasz syrop cukrowy. Zagotowujemy całość na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Obieramy orzechy z łupin – wybierajmy tylko te, które nie są uszkodzone. W nalewce powinny znaleźć się najlepsze okazy. Obieramy każdego orzecha również z otaczającej go ciasno brązowej skórki. Siekamy orzechy drobno i wsypujemy do słoja. 
  • Kolejnym etapem jest przekrojenie laski wanilii wzdłuż i usunięcia łyżeczką z jej wnętrza pestki. Umieszczamy wanilię w słoju razem z orzechami 

 i kulkami ziela angielskiego. 

  • Zalewamy orzechy, ziele i wanilię przestudzonym syropem cukrowym, następnie wlewamy spirytus. Mieszamy całość dokładnie. 
  • Zamykamy słoik i odstawiamy go na 3 tygodnie. Pamiętajmy, aby co 2-3 dni zamieszać jego zawartość. 
  • Tadaaaaaam ! Po 3 tygodniach nasza nalewka jest gotowa, możemy ją przefiltrować i przelać do butelek. Możemy jej też pozwolić na dłuższe leżakowanie. Im dłużej stoi nalewka, tym jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna. 
  • Po przelaniu nalewki do butelek najlepiej pozostawmy nalewkę przez około miesiąc zanim zaczniemy ją degustować. 

 

 

Orzechy laskowe bio 350 g - 100% Natury (100procent-natury.pl)

Orzech laskowy - 100% Natury (100procent-natury.pl)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl