Składniki:
- 1 laskiej wanilii,
- 10-15 świeżych orzechów laskowych w skorupce,
- 0,5 l spirytusu 70 %,
- 0,5 l wody (najlepiej filtrowanej lub źródlanej)
- 0,5 szklanki cukru,
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego.
Pamiętajmy o tym, aby wcześniej wysterylizować i dokładnie wysuszyć słój bądź gąsior, w którym nalewka będzie leżakowała.
Czas jaki będzie nam potrzebny do stworzenia naszej nalewki to około 60 minut plus czas potrzebny do leżakowania – około 3 tygodnie plus 30 dni.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Tak powstaje właśnie nasz syrop cukrowy. Zagotowujemy całość na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia.
- Obieramy orzechy z łupin – wybierajmy tylko te, które nie są uszkodzone. W nalewce powinny znaleźć się najlepsze okazy. Obieramy każdego orzecha również z otaczającej go ciasno brązowej skórki. Siekamy orzechy drobno i wsypujemy do słoja.
- Kolejnym etapem jest przekrojenie laski wanilii wzdłuż i usunięcia łyżeczką z jej wnętrza pestki. Umieszczamy wanilię w słoju razem z orzechami
i kulkami ziela angielskiego.
- Zalewamy orzechy, ziele i wanilię przestudzonym syropem cukrowym, następnie wlewamy spirytus. Mieszamy całość dokładnie.
- Zamykamy słoik i odstawiamy go na 3 tygodnie. Pamiętajmy, aby co 2-3 dni zamieszać jego zawartość.
- Tadaaaaaam ! Po 3 tygodniach nasza nalewka jest gotowa, możemy ją przefiltrować i przelać do butelek. Możemy jej też pozwolić na dłuższe leżakowanie. Im dłużej stoi nalewka, tym jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
- Po przelaniu nalewki do butelek najlepiej pozostawmy nalewkę przez około miesiąc zanim zaczniemy ją degustować.
Orzechy laskowe bio 350 g - 100% Natury (100procent-natury.pl)