Dżem z czereśni z cukrem
Jaki jest przepis na idealne śniadanie? Hmm... a może dżem z czereśni na chałce i kawa, o albo kakao bądź gorąca herbata, mmmm albo gorąca czekolada ...albo łyżeczka dżemu z kruchym, maślanym croissantem… czy to nie jest przepis na śniadanie idealne?
Czereśnie w dżemie świetnie się sprawdzają. Takie przetwory mają lekko wiśniowy smak, ale bez ich kwaskowatości. Są znacznie delikatniejsze, dlatego to świetny wybór dla dzieci.
Czereśnie na przetwory powinny być bardzo dojrzałe. Jakie zatem wybrać? Najlepiej te czerwone, bardzo soczyste i słodkie. Dzięki temu przetwór ma wspaniały kolor i jest po prostu przepyszny. Owoce powinny być duże i soczyste, nie może być na nich żadnych śladów i plamek.
Lista zakupów:
- 3 kg czereśni (Czereśnia kordia - 100% Natury- idealny wybór. Znajdziecie w naszych sklepach)
- 600 g cukru,
- 1 cytryna – sok
Sposób przygotowania:
- Owoce myjemy. Usuwamy ogonki i pestki (wydryluj).
- Wydrylowane czereśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puszczą sok. Najczęściej potrzebują na to około kilku godzinach.
- Jeśli nasze owoce puściły sok gotujemy go, od czasu do czasu mieszając. Pamiętaj! Regularnie musimy zdejmować tworzącą się pianę.
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do dżemu. Nasz sok doda kwaśnego posmaku, a dodatkowo przyspieszy gęstnienie dżemu.
- Przetwory z czereśni nie zawsze wymagają pasteryzowania. Gorący dżem przekładamy do słoików i musimy postawić je do góry dnem. Jeśli zakrętki nie załapią, możesz pasteryzować przetwory w garnku przez 15 minut.
Przepis na dżem nie jest trudny, ale warto pamiętać, że nie jest to szybki proces. Czereśnie są ubogie w pektyny, dlatego czas przygotowania może potrwać – owoce wolnej tężeją. Aby przyspieszyć czas gotowania możesz dodać cukier żelujący lub proszek przyspieszający tężenie owoców. Ale sądzę, że warto zaczekać na naturalne stężenie się naszego dżemu.
Mamy to!
Smacznego:)