Dynia lunga - co to jest?
Dynia lunga znana jest również jako dynia piżmowa . To odmiana dyni o wydłużonym kształcie, jej miąższ charakteryzuję się jasnopomarańczowym kolorem. Jej smak jest słodki, soczysty i aromatyczny. Smakiem przypomina smak melona. Dynia może być używana w kuchni na wiele sposobów. Z jej miąższu można piec , gotować , dusić lub robić różnego rodzaju sosy czy puree. Dynia doskonale komponuję się z wieloma warzywami, tworząc z tej mieszanki przepyszne sałatki ale nie tylko. Z lungi można zrobić przepyszne ciasta, desery oraz zupy krem, które podbijają serca swoim charakterystycznym delikatnym smakiem.
Jakie Właściwości ma dynia lunga ?
Dynia jest nie tylko smaczna, ale także bogata w składniki odżywcze, zawiera dużą ilość witamin i minerałów takich jak witamina z grupy A,C i E oraz minerały: potas , błonnik czy magnez, które są korzystne dla zdrowia, skóry i wzroku.
Czy wiecie, że częste spożywanie dyni wspomaga układ odpornościowy? Jej bogactwo składników odżywczych sprawia , że dynia staję się atrakcyjnym i popularnym dodatkiem do zdrowej i zrównoważonej diety. Odpowiednia dieta stanowi bardzo ważny element naszego życia. By być zdrowym i pełnym sił należy odpowiednio się odżywiać. Dlatego w sezonie dyniowym warto sięgać po nie częściej. Jest wiele przepisów i pomysłów na jej wykorzystanie.
Moim ulubionym daniem z dynią lungą w roli głównej jest lekka sałatka. Specjalnie dla Was podzielę się przepisem :)
Składniki na sałatkę z dyni :
- 60-70 DKG DYNI, NAJLEPIEJ MAKARONOWEJ LUB HOKKAIDO
- OLIWA
- SÓL I PIEPRZ
- OPAKOWANIE SERA FETA
- RUKOLA
- OCET BALSAMICO ZREDUKOWANY (DEKORACYJNY)
- MIÓD
Przygotowania krok po kroku
- Dynię obrać i pokroić w kosteczkę wrzucić do blaszki, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
- Dynię piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut aby była miękka.
- Upieczoną dynię dołączyć do ulubionego mixu sałat ( ja dodaje mix z rukolą i szpinakiem )
- Całość polać sosem (balsamico, miód, przyprawy)
- Sałatkę z dynią można podawać z dodatkiem sera fety oraz dodatkiem może być świeża bagietka