Czarna Rzepa - kulka mocy 0
Czarna Rzepa - kulka mocy

Czarna rzepa jest pogromcą bakterii, wirusów i grzybów. Ma właściwości lecznicze,  wspiera cały organizm. Reguluję pracę wątroby, żołądka, jelit i zapobiega wzdęciom.  Dodatkowo obniża ciśnienie krwi. 
Rzepa charakteryzuje się czarną twardą, bulwą z białym miąższem, która pomimo ostrego i intensywnego smaku jest bardzo soczysta. Można spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej. 

czytaj całość »
Suszone pomidory - wzmocnienie serca 0
Suszone pomidory - wzmocnienie serca

Pomidory suszone w pełnym słońcu, bo te właśnie smakują najlepiej, gwarantują nam niezapomniany, esencjonalny smak, niczym te prosto ze słonecznej Sycylii. (nasze są polskie, bo pomidory w sezonie nie mają w sobie równych)

Pomidory dojrzewające na słońcu, są doskonałym źródłem minerałów, szczególnie potasu. Są zdrowsze i bardziej wartościowe,  zawierają aż 10 razy więcej potasu niż świeże. W procesie wysuszania, pozbywają się wody, dlatego w mniejszej ilości mają więcej wartości. Dodatkowo, wspomagają nasz układ krwionośny, zapobiegając chorobom serca. 
 
 
 
czytaj całość »
FENKUŁ Czy wiecie co to? 0
FENKUŁ Czy wiecie co to?

FENKUŁ Czy wiecie co to?

Fenkuł jest bogaty w witaminy i minerały oraz błonnik. Niskokaloryczny, idealnie sprawdzi się do posiłków dietetycznych.

Fenkuł to tzw koper włoski. Jest bogaty w witaminy i minerały oraz błonnik. Niskokaloryczny, idealnie sprawdzi się do posiłków dietetycznych. Fenkuł nadaje się do pieczenia, duszenia oraz jaki dodatek do sałatek. Nada potrawą wyrazisty, ostrzejszy smak. Ma anyżowy aromat. Świetnie sprawdzi się w mieszankach przypraw do mięs, ryb oraz jako dodatek do pieczenia chleba. 

czytaj całość »
Żur na zakwasie 0
Żur na zakwasie

Żurek jest jedną z najpopularniejszych zup w naszej polskiej kuchni, ubóstwiany  przez dorosłych, jak i przez dzieci (nasze kochają żurek na równi z pomidorową i rosołem). Jego historia sięga bardzo daleko, ponieważ jest on daniem staropolskim. Najczęściej żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na naszych stołach  z okazji świąt Wielkiej Nocy, warto jednak przygotowywać go częściej, gdyż to bardzo zdrowa, sycąca i pyszna zupa. 

 

czytaj całość »
Zupa krem z warzyw 0
Zupa krem z warzyw

Zupa krem warzywna, to szybka alternatywa dla wspaniałego obiadu. Każdy zje coś ciepłego przy małym nakładzie naszej pracy.

 

 

 

czytaj całość »
Dżem z czereśni ( z cukrem) 0

czereśni można przygotować wiele smakowitych przetworów: konfitury, dżemy i soki. Owoce świetnie smakują także jako dodatek do ciast, naleśników i innych deserów 

 Okres owocowania czereśni jest dość krótki, dlatego z niecierpliwością czekamy na nie przez cały rok. Zjadamy je na bieżąco, w deserach lub po prostu zrywając z drzewa. 

Przetwory z czereśni może nie są tak popularne jak te z wiśni czy truskawek, jednak ich smak jest wart zrobienia kilku słoiczków na zimę. Czereśnie to słodsze owoce niż wiśnie, więc z powodzeniem zasmakują dzieciom. Podpowiadamy, co przygotować z czereśni, by cieszyć się nimi cały rok. 

Zatem zaczynajmy :)

czytaj całość »
Truskawkowy zawrót głowy 0

Truskawkowy zawrót głowy 

Dziś przedstawię Wam szybki deser z truskawkami w roli głównej. W tym roku jak nigdy! Poczułam, że muszę jeść ich dużo i co? I rzuciłam się na nie, jakbym miała już ich nigdy nie skosztować. Nic co dobre nie trwa wiecznie, i wiem wiem, że już niedługo się skończą i wiem też, że będzie mi żal się z nimi rozstawać. No ale nie ma co. Musimy korzystać z dobrodziejstw natury i uprzyjemniać sobie życie takimi smakołykami. 

Przygotowanie deseru jest bardzo proste, i co najważniejsze zajmuje dosłownie parę minut. Także jak mamy niespodziewanych gości przepis sprawdzi się ideaaaalnie! :) 

 

czytaj całość »
Nalewka z orzechów laskowych z nutą wanilii 0

Nalewkę z orzechów laskowych wyróżnia bardzo delikatny smak i piękny orzechowy, miękki aromat. Może być stosowana w celach leczniczych jako środek wspomagający trawienie. 

Nalewka z orzechów laskowych powinna być przygotowywana z orzechów świeżo wyłuskanych ze skorupek. Można oczywiście użyć orzechów już obranych, kupionych w sklepie, ale należy liczyć się z tym, że produkt końcowy będzie miał wówczas nieco inne walory smakowe. 

 

Nalewka jest łatwa w przygotowaniu, także zaczynajmy

czytaj całość »
Kapusta Kiszona 0
Kapusta kiszona

DOMOWA KISZONA KAPUSTA 

SKŁADNIKI:

  •  
     
    - kapustę obieramy z zewnętrznych brzydkich liści, przekrawam na pół i wycinam twardy głąb. Szatkuje bardzo drobno w cieniutkie paseczki. Można ręcznie ale można również w malakserze z tarczą siekającą w plastry.
    - marchew obieram i ścieram w wiórki. Kapustę i marchew przekładam do miski, solę i mieszam dokładnie (ja używam rękawiczek jednorazowych, żeby zachować czystość).                                                         
  • - po 15 minutach, gdy kapusta zmięknie przystępuję o ubijania. Można to robić wałkiem bez końcówek, łyżka płaską lub kijem do kapusty. Właściwie wszystko się nada co pozwala na jej tłuczenie. Kapusta musi puścić dużo soku
  • - przekładamy  do wiaderka lub kamionki, dokładnie uciskam aby nie było pomiędzy powietrza, przykrywam talerzem i obciążam. Cała kapusta musi być zanurzona.
  • - trzymamy ją w temperaturze pokojowej, po 2 dniach zacznie mocno pracować i się podnosić, to znak, że trzeba zdjąć talerz i przebić ją ponownie, czyli ubić odgazowując. Jeśli nie będziecie odgazowywać stanie się gorzka. Kapusta kisi się średnio 7-14 dni zależnie od temperatury otocznia. Gdy przestanie pracować i nie trzeba będzie jej odgazowywać raz dziennie to znak, że można przekładać ją do słoików
  • - kapusta kiszona przełożona do słoika musi być mocno ugnieciona i zalana sosem. Zakręcona i wstawiona w zimne miejsce. 
czytaj całość »
Makaron gryczany z sosem kurkowym 0
Makaron gryczany z sosem kurkowym

Witam wszystkich, nigdy nie pomyślałabym że będę się z Wami dzielić moimi daniami. Nie lubiłam gotować i nie robiłam tego za często, wolałam iść na łatwiznę i kupić coś gotowego. Gotować zaczęłam jak urodziłam mojego najstarszego synka, a widząc że smakuje mu to co przyrządzam i nie chce jeść słoiczków tylko moje zupki to była dla mnie taka radość, że teraz cały czas staram się gotować tak jak lubią dzieci ale jednocześnie wprowadzać im produkty które są zdrowe.

Dlatego też zaczęłam używać do gotowania produktów bio, ale również zwracać uwagę na skład kupowanych produktów. Ponieważ mieszkamy na wsi to warzywa i owoce mamy swoje, oczywiście nie wszystkie ale to co kupujemy zarówno dla siebie jak i do sklepu zawsze sprawdzamy żeby było zdrowe, z jak najmniejsza ilością chemii.

 

 

czytaj całość »
Więc zaczynamy 0

Jakiś czas mnie tu nie było, dziś mam trochę wolniejszą chwilę i napiszę wam co właśnie udało nam się zrobić. Po tym jak pisałam że chciałam mieć swój własny prawdziwy warzywniak, postanowiliśmy kupić kawałek ziemi i zacząć na nim coś uprawiać właśnie dla was. Rodzice męża uprawiają uprawy ekologiczne i namawiali nas abyśmy się ukierunkowali w tym kierunku. W obecnej chwili staramy się o certyfikat ekologiczny natomiast jeszcze długa droga przed nami. Najpierw musimy wyeliminować pozostałości z gleby po poprzednikach i jest to okres 5 lat. I przez najbliższy okres nasze uprawy będą konwencjonalne.

 

W obecnej chwili uprawiamy 4 odmiany truskawek Rumba, Honeoye, Marmoladę oraz Malwinę, są to uprawy jedno roczne więc owoców będzie mało a niestety pracy dużo dużo i jeszcze więcej.

Niedawno postawiliśmy również tunel a tam posadziliśmy ogórki i pomidory jajka, pomidory koktajlowe różnych kolorów, i ulubione prze zemnie i moją córeczkę pomidory bawole serce. Nigdy nie zapomnę smaku tych pomidorów pielęgnowanych przez mojego tatę, mam nadzieję ze wspólnymi siłami z mężem uda nam się zrobić tak że będą równie dobrze smakować. Oczywiście jak będziecie mieli ochotę podzielimy się ich smakiem z wami.

Na razie roślinki są małe ale zaczynają rosnąć, poniżej chce się pochwalić swoimi uprawami.

czytaj całość »
My- czyli nasz sklep i nasza rodzina 0

Cześć, 

Chciałabym po krótce opowiedzieć jak to w ogóle jest że mamy właśnie taki a nie inny biznes :)

Może zacznę od tego że i ja (Marta) i mój mąż (Tomek) pochodzimy ze wsi, tu się urodziliśmy i wychowaliśmy a później poniosło nas do wielkiego miasta -Warszawy. Od dziecka pracowaliśmy na roli, oboje w różnych częściach Polski w trochę innej ziemi inne uprawy itp. Moja babcia sprzedawała swoje płody rolne na lokalnych targach, a rodzice na Broniszach        (teraz bo jak ja jeszcze jeździłam to był to stary zieleniak -nie wiem nawet jak się poprawnie nazywał). Będąc małym brzdącem jeździłam zawsze z Babcią, dotrzymać jej towarzystwa a tak serio to chyba też dlatego że zawsze wracałam z nowym ciuszkiem czy słodyczami :). Jeżdżąc z Babcią zawsze mówiłam że chciałabym mieć swój taki prawdziwy warzywniak .

czytaj całość »
Co jeść na diecie bezglutenowej? Sprawdź, co musisz wiedzieć, by wykluczyć gluten z jadłospisu! 0

W ostatnich latach gluten stał się obiektem wielu dyskusji dietetyków, lekarzy i osób, które zajmują się leczeniem holistycznym. Zwraca się w nich uwagę na fakt, że to kłopotliwe białko może przyczyniać się do wielu problemów zdrowotnych. Kto powinien z niego zrezygnować i co jeść na diecie bezglutenowej? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat!

czytaj całość »
Podpowiadamy, co jeść przed treningiem, by poprawić efekty ćwiczeń! 0

Czy wiesz, że tajemnica świetnej kondycji i zgrabnej sylwetki polega na umiejętnym połączeniu diety i treningu? Odpowiedni sposób żywienia sprawi, że będziesz mieć więcej energii, a wykonywane ćwiczenia przyniosą szybsze i bardziej widoczne rezultaty. Co jeść przed treningiem, by uzyskać taki efekt? Podpowiadamy, które produkty pomogą Ci w osiągnięciu wymarzonych celów treningowych!

czytaj całość »
Co jeść przy biegunce? Sprawdź, jak wspomóc organizm w powrocie do równowagi! 0

W przypadku wystąpienia biegunki jedną z pierwszych zalecanych reakcji jest zmiana diety. Pomaga ona zapanować nad uciążliwą dolegliwością i niweluje ryzyko odwodnienia oraz osłabienia organizmu. Co jeść przy biegunce, by wspomóc układ pokarmowy w powrocie do prawidłowego działania? Przedstawiamy kilka wskazówek, które pozwolą Ci skomponować odpowiedni jadłospis.

czytaj całość »
Jak spalić tłuszcz z brzucha? 4 dietetyczne wskazówki, które musisz znać! 0

Choć tłuszcz w okolicach brzucha potrafi być prawdziwą zmorą nawet w przypadku osób szczupłych, to istnieją skuteczne sposoby, które pozwalają się go pozbyć. Warto jednak zaznaczyć, że do pracy nad redukcją zbędnych centymetrów w pasie należy podejść kompleksowo. Jak spalić tłuszcz z brzucha? Poznaj praktyczne wskazówki, które pozwolą Ci cieszyć się smukłą talią!

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl