
Naturalna pierzga pszczela - naturalna odporność
Jak pierzga pszczela wspiera odporność?
Odporność dzielimy na wrodzoną i nabytą. Wrodzoną, otrzymujemy z chwilą przyjścia na świat. Przekazywana jest z mlekiem matki, dlatego tak ważne jest, aby ciężarne kobiety prawidłowo się odżywiały, były aktywne fizycznie ale również się oszczędzały.
Odporność wrodzona jest pierwszą linią obrony organizmu przed infekcjami. Chroni nas skóra, błona śluzowa oraz flora bakteryjna. Dlatego tak ważnym stwierdzeniem jest , że "ZDROWIE ZACZYNA SIĘ OD JELIT" .
Musimy pamiętać, że odporność wrodzona, nie zapewnia nam długotrwałej ochrony, dlatego tak ważna jest odporność NABYTA.
Na odporność nabytą, działa kilka czynników. Wyróżnić możemy m.in. szczepionki, suplementy, odpowiednią dietę oraz produkty pochodzenia naturalnego.
Na temat tych dwóch ostatnich czynników, mogę powiedzieć coś więcej.
Tak więc zacznijmy od diety i produktów pochodzenia naturalnego.
Odpowiednia dieta to nic innego jak spożywanie wartościowych, bogatych w witaminy i minerały produktów. Wiemy, że warzywa i owoce zawierają najwięcej naturalnych witamin i wartości odżywczych. Warto stosować produkty znajdujące się w piramidzie zdrowego żywienia. Na czele stoją warzywa i owoce , które są fundamentem naszego zdrowia. Warzywa, które warto spożywać to czosnek, cebula, brukselka, buraki, szpinak, papryka czy też marchew. Owoce, które powinny codziennie gościć na naszych talerzach to grejpfruty, ananasy, awokado, jagody, jabłka, kiwi i cytryny. Część z nich zawiera naturalny antybiotyk. Witaminy w nich zawarte zwiększają swoją przyswajalność w naszym organizmie i dostarczają nam wiele cennych składników odżywczych.
Po za owocami i warzywami spożywanymi na surowo lub po obróbce cieplnej, bardzo zdrowe są różnego rodzaju kiszonki. To właśnie one wzmacniają nasze jelita, odbudowują florę bakteryjną i regulują układ pokarmowy. W naszych Delikatesach możecie kupić znakomite kiszonki. Począwszy od tradycyjnej kiszonej kapusty, kiszonej czerwonej oraz białej z miodem i czosnkiem. (ta ostatnia idealnie pasuje na surówkę ) po twarde, kiszone chrupiące ogórki bez dodatku octu , kończąc na soku z kiszonej kapusty, soku z kiszonego buraka oraz zakwasu z buraków ekologicznych.
Pamiętajcie, że to tylko nieliczna część wartościowych produktów, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu by być zdrowym. Bardzo, ważną rolę odgrywa aktywność fizyczna, ale również nie możemy zapomnieć o odpowiedniej ilości snu by regenerował się organizm człowieka.
Pierzga to nic innego jak pokarm pszczół, przetworzony pyłek kwiatowy, który znajduje się w ulu w komórkach plastra, która ma właściwości prozdrowotne w medycynie naturalnej.
Pierzga ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie o ciemnobrązowym kolorze. Pierzga powstaje przez połączenie pyłków kwiatów i enzymów trawiennych pszczół. Ślina łączy to z nektarem po czym tworzą się granulki.