Pierzga pszczela - naturalna odporność

0
Pierzga

Naturalna pierzga pszczela - naturalna odporność

Jak pierzga pszczela wspiera odporność? 

Odporność dzielimy na wrodzoną i nabytą. Wrodzoną, otrzymujemy z chwilą przyjścia na świat. Przekazywana jest z mlekiem matki, dlatego tak ważne jest, aby ciężarne kobiety prawidłowo się odżywiały, były aktywne fizycznie ale również się oszczędzały. 
Odporność wrodzona jest pierwszą linią obrony organizmu przed infekcjami. Chroni nas skóra, błona śluzowa oraz flora bakteryjna. Dlatego tak ważnym stwierdzeniem jest , że "ZDROWIE ZACZYNA SIĘ OD JELIT" .


Musimy pamiętać, że odporność wrodzona, nie zapewnia nam długotrwałej ochrony, dlatego tak ważna jest odporność NABYTA. 


Na odporność nabytą, działa kilka czynników. Wyróżnić możemy m.in. szczepionki, suplementy, odpowiednią dietę oraz produkty pochodzenia naturalnego. 
Na temat tych dwóch ostatnich czynników, mogę powiedzieć coś więcej.
Tak więc zacznijmy od diety i produktów pochodzenia naturalnego. 
Odpowiednia dieta to nic innego jak spożywanie wartościowych, bogatych w witaminy i minerały produktów. Wiemy, że warzywa i owoce zawierają najwięcej naturalnych witamin i wartości odżywczych. Warto stosować produkty znajdujące się w piramidzie zdrowego żywienia. Na czele stoją warzywa i owoce , które są fundamentem naszego zdrowia. Warzywa, które warto spożywać to czosnekcebulabrukselkaburakiszpinakpapryka czy też marchewOwoce, które powinny codziennie gościć na naszych talerzach to grejpfrutyananasyawokadojagodyjabłkakiwi i cytryny. Część z nich zawiera naturalny antybiotyk. Witaminy w nich zawarte zwiększają swoją przyswajalność w naszym organizmie i dostarczają nam wiele cennych składników odżywczych. 
Po za owocami i warzywami spożywanymi na surowo lub po obróbce cieplnej, bardzo zdrowe są różnego rodzaju kiszonki. To właśnie one wzmacniają nasze jelita, odbudowują florę bakteryjną i regulują układ pokarmowy. W naszych Delikatesach możecie kupić znakomite kiszonki. Począwszy od tradycyjnej kiszonej kapustykiszonej czerwonej oraz białej z miodem i czosnkiem. (ta ostatnia idealnie pasuje na surówkę ) po twarde, kiszone chrupiące ogórki bez dodatku octu , kończąc na soku z kiszonej kapusty, soku z kiszonego buraka oraz zakwasu z buraków ekologicznych

Pamiętajcie, że to tylko nieliczna część wartościowych produktów, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu by być zdrowym. Bardzo, ważną rolę odgrywa aktywność fizyczna, ale również nie możemy zapomnieć o odpowiedniej ilości snu by regenerował się organizm człowieka. 


Pierzga to nic innego jak pokarm pszczół, przetworzony pyłek kwiatowy,  który znajduje się w ulu w komórkach plastra, która ma właściwości prozdrowotne w medycynie naturalnej. 

Pierzga ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie o ciemnobrązowym kolorze. Pierzga powstaje przez połączenie pyłków kwiatów i enzymów trawiennych pszczół. Ślina łączy to z nektarem po czym tworzą się granulki. 

Czym jest pierzga pszczela i skąd się ją bierze ?


Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy. Pierzgę możemy zaliczyć właśnie do produktów pochodzenia naturalnego, ma liczne właściwości lecznicze i właściwości zdrowotne, które mają szerokie zastosowane. Poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Wytwarzana jest w gruczołach ślinowych pszczół z połączenia pyłku kwiatowego i produktu pszczelego. Powstaje w procesie fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych.  Całkowicie odporna na pleśń i procesy gnilne.  Pozyskiwana jest w bardzo małych ilościach z plastrów miodu. Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół. Tylko doświadczeni pszczelarze decydują się na zbiór. 
Stosując ją regularnie przede wszystkim wzmacniamy układ odpornościowy, głównie pomaga w dolegliwościach trawiennych, wspomaga leczenie chorób wątroby. Przyspiesza proces rekonwalescencji. Pomaga w leczeniu depresji oraz wzmacnia kreatywne myślenie. Dzięki zawartości kwasu mlekowego świetnie wpływa na naszą cerę i skórę , którą nawilża i ujędrnia. Pierzga zawiera aminokwasy egzogenne, potas, miedź czy cynk. 
Ze względu na właściwości pierzgi trzeba stosować ją bez przerw całym rokiem w formie suplementów diety, wtedy wzmacnia i regeneruje organizm. Pierzgę można kupić w sklepach takich jak nasz ze zdrową żywnością. 

Pierzga pszczela jak stosować? 


Stosować pierzgę pszczelą można na kilka sposobów. Odpowiednia dawka dla osoby dorosłej to  ziarenek ok 5-8sztuk. Możemy taką ilość po prostu spożyć w całości. Można spożywać w formie naparu, łyżkę pierzgi zalać letnią (nie gorącą) wodą , odczekać, aż zmięknie, dodać łyżeczkę nektaru i wypić. (ten sposób jest idealny dla dzieci, gdyż jest łagodniejsza do przełknięcia). Spożywana na czczo jest lepiej przyswajalna. 
Pierzgę pszczelą można spożywać jeśli macie słabą odporność. Nadaje się dla seniorów oraz dzieci. Osoby uczulone na produkty pszczele mogą spodziewać się reakcji alergicznej, dlatego warto skonsultować się z lekarzem. 
W naszych Delikatesach możecie kupić pierzgę, pyłek pszczeli oraz spory wybór miodów i ziołomiodów, które również poprawiają naszą odporność. Ale o miodach w kolejnym wpisie :) 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl