Mąka gryczana pełnoziarnista bio 1 kg
towar niedostępny





Opis
Mąka gryczana
Na samym początku warto wspomnieć, że jest to produkt bezglutenowy. Drugą jej główną zaletą jest niski indeks glikemiczny, dzięki czemu obniża poziom cukru we krwi.
Ponadto jest doskonałym źródłem białka i błonnika dlatego jest wskazana dla diabetyków oraz dla osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.
Oprócz tego wpływa również pozytywnie na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Mąka gryczana - wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość kaloryczna - 335 kcal
Białko - 12,6 g
Tłuszcze - 3,1 g, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,68 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,95 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,95 g
Węglowodany 70,6 g
Błonnik 10,0 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor 337,0 mg (48%)
Potas 577,0 mg (12%)
Sód 11,0 mg (0,7%)
Wapń 41,0 mg (4%)
Żelazo 4,01 mg (40%)
Magnez 251,0 mg (63%)
Cynk 3,12 mg (28%)
Miedź 0,52 mg (58%)
Selen 5,7 µg (10%)
Witaminy
Witamina C 0,0 mg (0%)
Witamina B1 0,42 mg (32%)
Witamina B2 0,19 mg (15%)
Niacyna 6,15 mg (38%)
Kwas pantotenowy 0,44 mg (9%)
Witamina B6 0,58 mg (45%)
Witamina B12 0,0 µg (0%)
Foliany 54,0 µg
Witamina A 0,0 IU (0%)
Witamina E 0,32 mg (3%)
źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012