
Kiełki to bogactwo składników odżywczych
Białka, tłuszcze, witaminy i związki mineralne to cenne składniki kiełków. Stąd taka ich popularność. Są powszechnie obecne w diecie przez cały rok, dostarczają bowiem o wiele więcej cennych substancji niż rośliny w pełni wykształcone. Najczęściej można trafić na kiełki nasion fasoli mung, na których opiera się kuchnia azjatycka. Oprócz tego spożywamy kiełki brokułu i rzodkiewki, roślin strączkowych – grochu, ciecierzycy, soczewicy, a także soi.
Dodatek do wszystkiego – zdrowe kiełki
Mogą być dodatkiem do kanapek, sałatek, sprawdzą się jako pasta do pieczywa. Można je z powodzeniem jeść na surowo, choć część z nich lepiej podawać na ciepło. Dotyczy to kiełków roślin strączkowych. W naszym sklepie znajdziesz świeże kiełki m.in. brokułu, buraka, groszku, lucerny, rzodkiewki i słonecznika. Za ich pomocą wyczarujesz przepyszne dania, w pełni zaspokajające zapotrzebowanie Twojego organizmu na składniki odżywcze.