Kalarepa
towar niedostępny





Opis
Kalarepa
Za swe niezwykłe właściwości i wartości odżywcze doceniona została już w starożytnym Rzymie, gdzie znana była jako Kapusta pompejska.
Kalarepa należy do rodziny warzyw kapustnych ,które zawierają związki chroniące przed rozwojem nowotworów i wspomagają jego leczenie.
Kalarepa jest bogata w witaminy z grupy B, a także witaminy A i C odpowiedzialne za wsparcie odporności. W 100 gramach ma jedynie 30 kalorii i zawiera błonnik pokarmowy, który wspomaga proces odchudzania.
Ponadto niewiele osób wie, że liście kalarepy są bardzo wartościowe i również warto je wykorzystać. Mogą one posłużyć jako składnik sałatki, w roli zamiennika kapusty do gołąbków lub na surowo.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą wersją przepisu na pyszną surówkę z kalarepy.
Wartości odżywcze kalarepy surowej/gotowanej (w 100 g)
Wartość energetyczna - 27/29 kcal
Białko ogółem - 1.70/1.80 g
Tłuszcz - 0.10/0.11 g
Węglowodany - 6.20/6.69 g (w tym cukry proste 2.60/2.80)
Błonnik - 3.6/1.1 g
Witaminy
Witamina C – 62/54 mg
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna - 0.400/0.390 mg
Witamina B6 - 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy - 16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K - 0.1/0.1 µg
Minerały
Wapń – 24/25 mg
Żelazo - 0.40/0.40 mg
Magnez - 19/19 mg
Fosfor - 46/45 mg
Potas - 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk - 0.03/0.31 mg