Produkt dnia
ŚLIWKA WEGIERKA BEZ PESTKI DYMIONA
ŚLIWKA WEGIERKA BEZ PESTKI DYMIONA
30,00 zł
kg
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Jaki jest najzdrowszy słodzik? Po które zamienniki cukru warto sięgać?

Cukier jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Słodkości uwielbia bardzo wiele osób. Niestety nie jest on też najzdrowszym wyborem. Jego nadmiar przyczynia się do powstawania wielu chorób, w tym otyłości, cukrzycy, choroby układu krążenia i wiele innych. Na szczęście nie trzeba w dzisiejszych czasach rezygnować z ulubionych rzeczy. Cukier z powodzeniem można zastąpić różnymi zamiennikami. Jaki najzdrowszy słodzik warto więc wybrać?

Jaki najzdrowszy słodzik warto wykorzystać w codziennej diecie?

Istnieje szereg różnych substancji, którymi można zastąpić cukier w codziennej diecie. Są nie tylko słodkie w smaku, ale też mają różną kaloryczność oraz właściwości korzystne dla organizmu. Chętnie podpowiemy, jaki najzdrowszy słodzik warto wybrać, aby Twój jadłospis był zdrowy i mało kaloryczny. Opiszemy dla Was dwie wyjątkowe substancje.

Wśród zamienników cukru, na szczególną uwagę zasługuje stewia. Produkuje się ją wykorzystując liście rośliny, z których wydobywa się tzw. glikozydy stewiowe. Przetworzony i poddany oczyszczaniu gotowy produkt jest niemal 300 razy słodszy od sacharozy. Jednak słodkość słodkości nie jest równa - stewia ma charakterystyczny posmak, który nie wszyscy lubią. Spożywanie tej substancji nie przyczynia się do powstawania próchnicy, jest ona pomocna przy obniżaniu ciśnienia krwi, wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.

Kolejnym naturalnym słodzikiem jest ksylitol. To tak zwany cukier brzozowy, ponieważ kiedyś do jego produkcji wykorzystywano korę brzozy. Dzisiaj pozyskuje się go głównie z kukurydzy. W smaku jest dość podobny do naturalnego cukru. Jego spożywanie jest też korzystne dla zdrowia. Jego najważniejszą cechą jest to, że nie podnosi znacząco glukozy we krwi. Metabolizm jego odbywa się niemal bez udziału insuliny. Kaloryczność ksylitolu jest też o wiele niższa niż tradycyjnego cukru - szacuje się, że aż o 40%. Słodzik ten wykazuje działanie bakteriobójcze i stymulujące odporność organizmu.

Co wybrać?

Wiele osób zmaga się z problemem, jaki najzdrowszy słodzik wybrać do codziennego użytku? Warto skupić się na wyborze wśród substancji naturalnych. Dzięki swoim właściwościom przynoszą one dużo korzyści dla zdrowia. Jeżeli jednak nie przepadasz za słodkościami i nie musisz ograniczać mocno cukru w swojej diecie, możesz go zastąpić również miodem. To też bardzo zdrowa alternatywa, która ma wiele ciekawych właściwości i może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl