Produkt dnia
ŚLIWKA WEGIERKA BEZ PESTKI DYMIONA
ŚLIWKA WEGIERKA BEZ PESTKI DYMIONA
30,00 zł
kg
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Jak zrobić fenomenalny, domowy ketchup?

Ketchup wykańcza smak wielu potraw. Ten wyjątkowy sos można wykorzystać na wiele sposobów, jednak warto przygotować go domu. Nie jest to trudne, za to gwarantuje wspaniały smak i kontrolę nad jego składem.

Najważniejsze to wykorzystanie wysokiej jakości składników oraz uzyskanie możliwie gładkiej konsystencji, bez grudek. Do tego celu przyda się przecierak do warzyw lub gęste sito oraz usunięcie skórek oraz twardych elementów pomidorów lub innych warzyw. Ketchup można zrobić w większych ilościach, na zapas. Gotowy sos należy wlać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić i dodatkowo pasteryzować, na przykład w piekarniku.

Ketchup klasyczny, pomidorowy

Do przyrządzenia doskonałego ketchupu potrzeba przynajmniej 2 kilogramy pomidorów. W trakcie gotowania większość wody odparuje i zostanie około 1/3 pierwotnej masy warzyw. Należy naciąć skórkę pomidorów i sparzyć je wrzątkiem – wtedy łatwo odchodzą. Można pokroić pomidory na mniejsze kawałki, przy okazji wyciąć twarde elementy, następnie należy je umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Do smaku dodajemy drobno pokrojoną, dużą cebulę, i czosnek – w zależności od preferencji może to być od 2 do 6 ząbków. Jak zrobić ketchup pikantny? Wystarczy dodać do garnka jedną papryczkę chili. Później należy dodać około 100 ml octu – może być winny, jabłkowy, lub mniejsza ilość spirytusowego – ten ostatni ma większe stężenie kwasu octowego niż pozostałe. Potrzeba także 50 g cukru lub innego słodziwa, na przykład zdrowszego erytrytolu. Wiele osób dodaje także łyżkę musztardy lub zmielonych nasion gorczycy, które zaostrzają smak i dodają ketchupowi charakteru.

Zaskakujące, ale wspaniałe, dodatki

Długie gotowanie ketchupu nadaje mu odpowiedniej konsystencji, ale i pozwala wydobyć świetny smak. Pomogą w tym przyprawy. Obowiązkowo należy dodać soli (łyżkę stołową, czasami nawet więcej) oraz pieprzu (tu wystarczy łyżeczka). Popularne jest także chili w proszku. Ponadto, dodatki mogą być zaskakujące: sproszkowany cynamon, goździki, ziele angielskie, ziarna kolendry, pieprz cayenne. Nie trzeba ich wiele, żeby całość zaskakiwała smakiem. Polecamy rozetrzeć przyprawy w moździerzu tuż przed dodaniem do garnka, wtedy będą miały najwięcej aromatu. Zachęcamy do spróbowania ketchupu z dodatkiem malin, które wspaniale komponują się z pomidorami!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl