W poszukiwaniu metod na zdrowy tryb życia i właściwą dietę, warto wrócić do tego, co dobrze znane i lubiane w polskiej kuchni. Tradycyjny wywar warzywny, zwany popularnie bulionem jest doskonałą porcją witamin i ma dobry wpływ na organizm. Jeśli szukasz metod na poprawę odporności, szybkie rozgrzanie organizmu wraz z dostarczeniem do niego odpowiedniej dawki niezbędnych składników pochodzących wprost z warzyw, to musisz zainteresować się tą potrawą. Jak zrobić bulion warzywny?
Wywar ten oparty jest wyłącznie na naturalnych składnikach. Poza nazwą ma niewiele wspólnego z bulionem z kostki, który możesz znaleźć w sklepie. Jest dużo zdrowszy, smaczniejszy, a wykonanie proste i przyjemne. Poza tym satysfakcja z wykonania pysznego dania, nawet dla osób słabszych kulinarnie, to miłe uczucie.
Wszystkie potrzebne składniki do zrobienia bulionu warzywnego znajdziesz w każdym sklepie. Wystarczy wejść do działu z warzywami i połowę drogi masz już za sobą.
Jak zrobić bulion warzywny w czterech krokach?
Najlepsze w zdrowej kuchni są przepisy. Większość z nich jest mało skomplikowana i opiera się na kilku punktach, które musisz zapamiętać. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić bulion warzywny wiedz, że sukces, smak i aromat są bliżej, niż myślisz. Aby cieszyć się bulionem warzywnym, potrzebujesz oczywiście odpowiedniej porcji wybranych warzyw. Poszukaj w sklepie marchewki, selera, pora, cebuli, natki pietruszki i kilku innych składników. Ziela angielskiego, soli, liści laurowych oraz pieprzu czarnego.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie zakupionych warzyw. Umyj i obierz prawie wszystkie z nich. Wyjątkiem jest cebula, którą powinieneś opalić nad płomieniem kuchenki lub w piekarniku, aż będzie miała niemal czarną skórę. Drugim krokiem jest włożenie wcześniej przygotowanych warzyw do garnka. Dodaj pozostałe składniki, jak por, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę i natkę pietruszki wraz z selerem. Następnie dodaj do tego łyżeczkę soli i zalej około dwoma litrami wody.
Trzeci krok to gotowanie na małym ogniu przez około półtorej godziny, pod przykryciem. Poczekaj, aż warzywa zmiękną i wszystkie witaminy i substancje odżywcze przejdą z nich do wody znajdującej się w garnku.
Czwartym i ostatnim krokiem jest odlanie wywaru, który powstał w trakcie gotowania. Pozostałe warzywa można wykorzystać do innych dań.
Jak zrobić bulion warzywny dla większej liczby osób?
Gdy chcesz podzielić się swoim wywarem warzywnym z większą liczbą osób i zastanawiasz się jak to zrobić, odpowiedź jest bardzo prosta. Potrzebujesz większego garnka, więcej wody i składników. Reszta przepisu pozostaje taka sama.