Buraki to prawdziwe bogactwo smaku i wielu substancji odżywczych. Można go jeść na wiele sposobów, jednak pieczenie pozwala uzyskać wyjątkowy, lekko słodkawy, pasujący do wielu dań smak i ciekawą konsystencję, która zapewnia szerokie zastosowanie. Podpowiadamy, jak upiec buraki, żeby ta czynność nie sprawiała problemów. Podajemy też kilka inspiracji na dania z pieczonych buraczków.
Łatwo i wygodnie – w folii
Najprostszym i najpopularniejszym sposobem na to, jak upiec buraki jest wykorzystanie folii aluminiowej. Warzywa wystarczy wyszorować, osuszyć, ściśle owinąć folią i wstawić do rozgrzanego do 200˚C piekarnika. Po 40 do 60 minutach burak powinien być gotowy i miękki – wbita w niego wykałaczka nie powinna napotykać żadnego oporu. Najlepiej ściągnąć skórę po przestudzeniu, tuż przed wykorzystaniem buraka.
Rozgrzewanie piekarnika do upieczenia jednego lub dwóch buraków potrzebnych do wybranej potrawy jest mało opłacalne, dlatego przy okazji pieczenia innych dań można dorzucić z boku opakowane w folię, ciemnoczerwone warzywa lub upiec ich większą ilość na raz. Pieczone buraczki można przechowywać nawet kilka dni w zamkniętym pudełku w lodówce.
Możliwości na wykorzystanie upieczonych buraków jest naprawdę wiele. Jedną z nich jest ich zblendowanie – powstałe puree może stać się bazą do tworzenia pysznego ciasta, na przykład czekoladowego, zdrowego brownie, pasty buraczanej, hummusu, zupy krem lub kaszotto. Plastry świetnie nadają się na kanapki, na przykład w towarzystwie koziego sera, jako carpaccio bądź do sałatek.
Aromatyczne frytki z buraków
Pysznym sposobem na pieczenie buraków jest zrobienie z nich frytek, które zaskakują bogactwem smaku i są dużo zdrowsze niż tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki. Pokrojone w grube słupki buraczki – wystarczy je wyszorować, nie trzeba ich obierać - należy delikatnie obtoczyć w oleju z przyprawami. Świetnie komponują się tu rozmaryn, papryka, sól i pieprz, a także inne, ulubione zioła, na przykład tymianek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, poza burakami można ułożyć także inne warzywa: seler, pasternak, pietruszkę, bataty, marchewkę lub kalarepę. Ponownie piekarnik należy nastawić na 200˚C. Frytkom warzywnym wystarczy od 20 do 30 minut pieczenia. Na ostatnie kilka minut można włączyć opcję termoobiegu albo grill, żeby pięknie przyrumienić warzywa.