Produkt dnia
ŚLIWKA WEGIERKA BEZ PESTKI DYMIONA
ŚLIWKA WEGIERKA BEZ PESTKI DYMIONA
30,00 zł
kg
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Jak przyrządzić boczniaki, najzdrowsze ze wszystkich grzybów?

Boczniaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Są cenionym w kuchni dodatkiem także ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i łatwość przyrządzania. To doskonały produkt dla osób na diecie, bowiem cechuje je niska kaloryczność. Jak przyrządzić boczniaki, by były smaczne i zachowały swoje atrybuty?

Grzyby o wielu składnikach

Zazwyczaj grzyby pozbawione są właściwości odżywczych. Na tym tle wyróżnia się bocznika, który ma bardzo niską kaloryczność (100 g = 35 kcal), a oprócz tego zawiera błonnik, białko i odrobinę tłuszczu. Ma też oczywiście cukier, ale przy tej ilości wapnia, sodu, żelaza, magnezu, fosforu, selenu i cynku nie ma to aż takiego znaczenia. Boczniaki zawierają również witaminy z grupy B i D. Żeby to całe bogactwo zachować, warto wiedzieć jak prawidłowo przyrządzić boczniaki.

Właściwości prozdrowotne boczniaków

Lekarze odkryli, że ekstrakt z boczniaka nadaje się do zmniejszania guzów nowotworowych. Ponadto działają antyoksydacyjne, spowalniając procesy starzenia się. Boczniaki obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz cukru. To wszystko sprawia, że grzyby traktuje się jak lekarstwo. Nie bój się po nie sięgnąć. Możesz je spotkać na pniach drzew, gdzie rosną grupami. Pojawiają się późną jesienią, najczęściej pod koniec października, a znikają wraz z pierwszymi przymrozkami. W sklepach znajdziesz odmianę hodowlaną, a nawet możesz spróbować wyhodować je samodzielnie na fusach od kawy. Gdy masz już swoje boczniaki, warto wiedzieć jak je przyrządzić.

Jak przyrządzić boczniaki?

To bardzo kruche i łamliwe grzyby, dlatego postępuj z nimi ostrożnie. Koniecznie je umyj, ale tylko odrobinę, żeby nie nasiąknęły za bardzo wodą. Następnie możesz je zamrozić, zamarynować, ugotować i usmażyć. Jak przyrządzić boczniaki?

- smażone w panierce – potraktuj grzyby jak kotlety schabowe, marynując je w mleku, jajku i bułce tartej. Wcześniej dopraw je odrobiną soli, pieprzu, czosnku i papryki. Smażone na niewielkim ogniu, do czasu zarumienienia się panierki, będą doskonałym dodatkiem do wielu dań,

- sos z boczniaków – ten smaczny dodatek do ryżu lub kaszy uzyskasz dzięki podsmażeniu grzybów, wcześniej pokrojonych w paski, na maśle. Dodawaj wodę, przyprawy i śmietanę,

- flaki z boczniaków – grzyby dodaj do gulaszu z ulubionych warzyw, dusząc to wszystko pod przykryciem. Dodaj bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl