Jak obrać owoc granatu? Poznaj dwie najskuteczniejsze techniki!

0

Granat to owoc, który sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatek, owsianki czy słodkich przekąsek. Ma specyficzną, grubą łupinkę i jest wielkości sporego jabłka. W jego środku znajdują się słodkie, jadalne nasiona o czerwonym kolorze. Jednak bez posiadania wiedzy jak skutecznie obrać owoc granatu, jego spożywanie może być dość problematyczne. W poniższym zestawieniu dowiesz się wszystkich najważniejszych informacji na temat tego smakołyku, którego regularne spożywanie, może nieść pozytywne skutki dla twojego organizmu. Przekonaj się do jedzenia granatu, a z pewnością dostrzeżesz, jak dobrze działa na twoje ciało.

Właściwości zdrowotne granatu

Zanim dowiesz się jak obrać owoc granatu, na pewno warto dowiedzieć się jakie witaminy oraz prozdrowotne składniki posiada. Najważniejszymi na pewno są mikroskładniki, witaminy z grupy A, C, E i B, przeciwutleniacze,a także związki chemiczne, które przyczyniają się do poprawienia odporności. Granat może być także skuteczny w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Dodatkowo usprawnia działanie gospodarki hormonalnej u kobiet oraz mężczyzn. A jeśli masz problem z ciśnieniem tętniczym, to regularne spożywanie tego owocu, może pomóc je unormować.

Jak najskuteczniej obrać owoc granatu?

Wiele osób nie wie, jak obrać owoc granatu. Istnieje na to wiele sposobów, choć niektóre mogą być mało skuteczne. Na początku dokładnie umyj owoc ciepłą wodą, a następnie osusz. Ostrym nożem przekrój granat na pół. Owoc trzymaj nad miską, częścią z pestkami skierowaną w dół, drewnianą łyżką uderzaj w łupinkę, tak aby nasiona wypadały do naczynia. Zastosowanie tej metody zajmuje chwilę i może być ona zastosowana nawet przy nie do końca dojrzałych owocach.

Kąpiel w wodzie w celu obrania granatu

Jeśli powyższy sposób na to, jak obrać owoc granatu do Ciebie nie przemawia, to ten z pewnością przypadnie ci do gustu. Tak jak wcześniej owoc musisz umyć, przekroić na pół, następnie przygotować głęboką miskę wypełnioną wodą. Zanurzyć połówkę granatu i zacząć wydłubywać pestki za pomocą palców. Ta metoda pozwala na uniknięcie rozpryskiwania się soku i jest niesamowicie skuteczna.

Co zrobić z granatem po jego obraniu?

Kiedy już obierzesz granat, to z pewnością zastanawiasz się, jak użyć go w kuchni. Prostym sposobem wykorzystania jest przygotowanie z niego napoju. Wydobyte ziarenka wystarczy przełożyć do garnka i zagotować z dodatkiem dwóch łyżek wody i cukru. Po około 10 minutach przelać powstały płyn przez sitko i wstawić do lodówki na noc. Dzięki temu, rano będziesz mógł cieszyć się zdrowym sokiem, którego przygotowanie trwało zaledwie chwilę!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl