Produkt dnia
ŚLIWKA WEGIERKA BEZ PESTKI DYMIONA
ŚLIWKA WEGIERKA BEZ PESTKI DYMIONA
30,00 zł
kg
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Jak kisić buraki dla zdrowia?

Buraki w polskiej kuchni są bardzo cenionym warzywem. Też lubisz barszcz czerwony i jego wyjątkowy smak? Prawdopodobnie tak. Dbając o zdrowy tryb życia i prawidłową dietę zwróć uwagę na kiszone buraki. Okazuje się, że mają one dobry wpływ na Twój organizm. Przede wszystkim wzmacniają odporność, jednocześnie poprawiając pracę jelit. Jeśli jesteś weganem, buraki są doskonałym źródłem żelaza. Wspomagają również powrót do zdrowia po terapii antybiotykami. Oczyszczą Twój organizm z nadmiaru cholesterolu, poprawiając kondycję całego ciała.

Mają one wiele zalet, więc jak kisić buraki? Jest to dość łatwy proces. Wymaga od Ciebie małego przygotowania, aby wszystko było zrobione zgodnie z przepisem i było także zdrowe.

Jak kisić buraki szybko i skutecznie?

Proces kiszenia jest znany ludzkości od bardzo dawna. Wiele osób uważa, że jest to bardzo zdrowy sposób na przechowywanie żywności. Jak kisić buraki? Praktycznie tak samo, jak inne warzywa. Potrzebujesz do tego kilku składników oraz cierpliwości. Reakcje chemiczne trwają do siedmiu dni.

Zacznij od nalania do garnka jednego litra wody. Następnie wsyp do środka zagotowanej wody łyżkę soli. Poczekaj, aż wszystko wystygnie. W tym czasie przygotuj sobie buraki i słoiki, których będziesz potrzebować później. Umyj buraki i co ważne, surowe pokrój na plastry. 

W kolejnym kroku włóż pokrojone buraki do słoika. Pamiętaj, że muszą zajmować około ⅔  pojemności naczynia. Uzupełnij przyprawami w postaci ziela angielskiego, czosnku i czarnego pieprzu. Dalej wróć do wystudzonego garnka z wodą i solą. Wlej zawartość do każdego słoika. Zakręć nakrętki i odstaww ciepłe miejsce. Zawartość można przemieszać raz dziennie. Wtedy do gry wchodzi fermentacja, która po około siedmiu dniach kończy proces kiszenia.

Jak kisić buraki bez obaw o zdrowie?

Aktualnie wszędzie w sklepach każdy produkt spożywczy ma określoną datę przydatności do spożycia. Oczywiście kiszone buraki również. Nie jest ona sztywna i zależy od bardzo wielu czynników. Zatem jak kisić buraki bez obaw o zatrucie? Jeśli przestrzegasz wszystkich zasad z przepisu, sukces jest niemal pewny. Wtedy sok powstały z ukiszonych buraków, który przechowujesz w lodówce, może utrzymać świeżość nawet do trzech miesięcy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl