Jak gotować na parze? Wszystkie niezbędne informacje

0

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Posiada ono sporo zalet. Przede wszystkim jest niezwykle łatwe – wystarczy pokroić warzywa, mięso lub rybę i ułożyć je odpowiednio w parowarze. Takie rozwiązanie wydaje się być idealne, zwłaszcza jeśli nie masz dużo czasu na przygotowywanie posiłków w ciągu dnia. W dodatku czyszczenie takiego urządzenia również nie jest kłopotliwe, co jest kolejnym plusem.

Co więcej – używanie pary do gotowania produktów, sprawia, że te nie mają bezpośredniego kontaktu z wodą, a więc składniki odżywcze nie są przez nią wypłukiwane. Szacuje się, że tak przygotowane warzywa zachowują do pięćdziesięciu procent więcej witamin i minerałów. Poza tym ich smak jest dużo bardziej intensywny, dlatego nie trzeba używać mnóstwa przypraw. Kolejną zaletą jest brak konieczności używania dużych ilości tłuszczu, dzięki czemu możesz uniknąć spożywania dodatkowych kalorii. Jednak nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydaje ci się to bardzo prostą czynnością, możesz zadać sobie pytanie - jak gotować na parze?

Jak gotować na parze? Podstawowe informacje

Jak gotować na parze i czego używać? Do przyrządzania jedzenia w ten sposób możesz wykorzystać wspomniany wcześniej parowar. Jednak, jeśli go nie posiadasz, nic nie szkodzi. Istnieje sposób na to, by gotować na parze bez konieczności używania specjalistycznego sprzętu. Korzystając z poniższej metody, możesz sprawdzić czy gotowanie na parze ci odpowiada, bez konieczności wydawania pieniędzy na parowar.

Co więc musisz zrobić? Przygotuj szeroki garnek albo wok i napełnij go wodą. Kiedy woda zacznie się gotować, włóż do środka wkładkę albo wiklinowy koszyk, w którym będą znajdowały się przyprawione już produkty (nie powinieneś jednak sięgać po sól, możesz dodać ją dopiero po ugotowaniu). Pamiętaj również o tym, iż dno wkładki lub koszyka nie powinno dotykać wody. Na końcu użyj pokrywki. Dodatkowo, jeśli pokroisz jedzenie na mniejsze kawałki czas oczekiwania będzie krótszy.

Warzywa przygotowane na parze – przepis na zdrowie

Kiedy już wiesz, jak gotować na parze i jesteś prawdziwym zwolennikiem tego sposobu, warto jest zaopatrzyć się w wysokiej jakości warzywa. Dzięki nim dostarczysz swojemu organizmowi odpowiednich ilości błonnika, witamin oraz innych prozdrowotnych mikroskładników. Jest to z pewnością zdrowa i prosta metoda obróbki termicznej, w porównaniu do smażenia na patelni bądź pieczenia. Dodatkowo ciekawym pomysłem jest używanie soli himalajskiej, która jest zdrowszą alternatywą soli kuchennej. Jeśli chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze i ograniczyć ilość spożywanych kalorii, to z pewnością powinieneś zacząć jeść warzywa ze sprawdzonego źródła.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl