Powiem Wam, że jest to jedna z tych rzeczy , których nie znałam wcześniej i nie używałam
W związku z tym, że jestem też tu dla Was, przyszedł czas na prezentację tego otóż
warzywa.
Fenkuł to tzw koper włoski. Jest bogaty w witaminy i minerały oraz błonnik. Niskokaloryczny, idealnie sprawdzi się do posiłków dietetycznych. Fenkuł nadaje się do pieczenia, duszenia oraz jaki dodatek do sałatek. Nada potrawą wyrazisty, ostrzejszy smak. Ma anyżowy aromat. Świetnie sprawdzi się w mieszankach przypraw do mięs, ryb oraz jako dodatek do pieczenia chleba.
Koper włoski działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz wspiera układ odpornościowy. Olejki w nim zawarte poprawiają trawienie, hamują wzdęcia oraz bóle brzucha wynikające z nietolerancji pokarmowej. Z łodyg i nasion kopru włoskiego przyrządza się herbatki, które można podawać małym dzieciom na kolki.
Olejki z nasion mają swoje zastosowanie również w kosmetyce. Dodawane są do płynów odświeżających twarz oraz do past do zębów.
Powiedzcie proszę czy Wy często wykorzystujecie go w kuchni ? Może macie ciekawe przepisy z wykorzystaniem kopru włoskiego? Czekam na komentarze. Dajcie znać!
Ponadto jak co dzień wpadajcie na naszą stronę by zrobić zakupy bez wychodzenia z domu :) zwłaszcza gdy wiele tak silny wiatr