Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną? Jakie są jej właściwości prozdrowotne?

1

Kiszonki to prawdziwe bomby witaminowe. W okresie wzmożonej zachorowalności, czyli jesienią i zimą, dobrze jest wprowadzić je na stałe do swojej diety, by stymulować układ odpornościowy. Poza tym okresem również wskazane jest spożywanie kapusty kiszonej. Jej właściwości to także obniżanie cholesterolu, wsparcie układu pokarmowego i poprawa stanu skóry.

Witaminy i składniki odżywcze

Bogactwo dóbr, jakie kryją się w kapuście, jest ogromne. Główną witaminą występującą w kiszonym produkcie jest witamina C. Oprócz niej znajduje się jeszcze witamina A i B. Kiszona kapusta ma wiele właściwości, ponieważ zawiera minerały, takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, selen, magnez i żelazo. Warto dodać, że 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co sprawia, że kapusta jest świetną przekąską. Zawiera też błonnik, który zmniejsza uczucie głodu. Wszystkie te cudowne właściwości zawdzięczamy procesowi fermentacji, który przekształca cukry w kwas mlekowy i konserwuje kapustę.

Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej

Tak duże stężenie witaminy C sprawia, że kapusta jest naturalnym antyoksydantem, usuwając z naszego organizmu toksyny. A do tego:

- wzmacnia układ immunologiczny i poprawia wchłanianie żelaza,

- zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia,

- opóźnia procesy starzenia, regulując syntezę kolagenu,

- poprawia stan skóry, włosów i paznokci,

- chroni przed działaniem promieni UV.

W zakresie układu pokarmowego właściwości kapusty kiszonej są równie korzystne, produkt ten bowiem wspiera nas w walce z otyłością, wywołując uczucie sytości i jednocześnie dba o odpowiednią przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Zawdzięczamy to błonnikowi. Regularne spożywanie kapusty ogranicza występowanie wrzodów żołądka i zgagi.

Przeciwutleniacze obecne w kapuście kiszonej nadają jej cudownych właściwości w walce z nowotworami. Występuje mniejsze ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy, piersi, jajników i prostaty.

Wsparcie dla układów

Kapusta kiszona ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów naszego organizmu. Jeśli zależy Ci na zdrowiu i formie, sięgaj po nią często i chętnie. W ten sposób ochronisz swój układ krążenia i odpornościowy. Kolejne właściwości kapusty kiszonej można odnotować w zakresie działania przeciwzapalnego i przeciwbólowego. Warzywo to zmniejsza obrzęki i wspiera sportowców podczas treningów. Sok z kapusty to remedium na kaca, przywracające żołądkowi i wątrobie niezbędnych składników mineralnych.

Także wzrok zawdzięcza wiele właściwościom kapusty kiszonej. Luteina poprawia działanie narządu wzroku, zapobiega powstawaniu plamki żółtej.

Komentarze do wpisu (1)

Adam Kmieć
18 grudnia 2022

Korzystny komentarz pozytywny dużo informacji .... Adam

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl