Czarna Rzepa - kulka mocy

0
Czarna Rzepa - kulka mocy

Czarna rzepa - co to jest ?

Rzepa jest czarną, twardą bulwą z białym miąższem, w którym zawarte są właśnie wszystkie cenne wartości. Warzywo jest dość twarde, ma ostry, intensywny smak i aromat ale jest bardzo soczyste. Częścią jadalną jest jej korzeń, który przed zjedzeniem należy dokładnie obrać i umyć. 

 

Właściwości rzepy:

Czarna rzepa znana jest ze swoich właściwości leczniczych od wielu lat. Popularna w medycynie, kosmetyce oraz zielarstwie. Jest źródłem cennych składników i minerałów, zbiorem witamin grupy A, B, C. Znana z zawartości magnezu, żelaza, cynku oraz związków siarkowych fitoncydy. Czarna rzepa to tzw. czarna bomba witaminowa, pogromca bakterii, wirusów i grzybów. Działa antybakteryjnie i oczyszczająco. Osoby, które mają problemy żołądkowo jelitowe powinny regularnie ją spożywać. Zawarte olejki eteryczne wspomagają pracę jelit, żołądka, wątroby oraz wydzielanie kwasów trawiennych. Reguluje wzdęcia i zaparcia. 
Rzepa podnosi odporność naszego organizmu, zapobiega infekcjom, łagodzi uporczywy kaszel i ułatwia odkrztuszanie. 
Te czarne warzywo jest niskokaloryczne, działa detoksykująco co przyczynia się do utraty wagi i sprzyja odchudzaniu. 

Czarna rzepa dodawana jest również jako składnik suplementów, leków przeciwbólowych na wątrobę oraz do produkcji dermokosmetyków przystosowanych do pielęgnacji włosów. Wyciąg z rzepy wzmacnia skórę głowy, cebulki stają się bardziej ukrwione co zapobiega wypadaniu, włosy będą mocniejsze i bardziej lśniące. Jeśli zmagacie się z łupieżem i przetłuszczającymi włosami taki domowy zabieg jest dla Was wskazany by zminimalizować wytwarzanie sebum. 

Jak mamy ją jeść? 

To częste pytania lub frazy w wyszukiwarkach, co możemy z niej zrobić? jak ją spożywać ? lub do czego mogę ją dodać? 
Zatem podrzucę Wam kilka pomysłów i sposobów na wprowadzenie jej do Waszej diety. 
Czarna rzepa to doskonały dodatek do surówek lub sałatek, swój ostry smak podkreśli świeżość warzyw. Jeśli smak jest dla Was zbyt ostry, możecie startą porcję rzodkwi lekko osolić i dodać do jogurtu. Alternatywą będzie podanie jej na ciepło, w kompozycji ulubionych ziół i przypraw z dodatkiem słodkiej marchwi, skropionej przed pieczeniem porcją wyselekcjonowanej oliwy. Możecie przygotować sobie, również do picia sok z czarnej rzepy. Obraną kulkę wystarczy zetrzeć na tarce, odcisnąć przez gazę i powstanie gotowy sok do spożycia. 


Przeciwskazania: 

Jak wiecie, wszystko ma swoje dobre i złe strony. Należy pamiętać, że również na czarną rzepę co poniektórzy muszą uważać. Osoby, które zmagają się z zapaleniem żołądka lub co gorsze mają lub mogą mieć wrzody, muszą zaprzestać jej spożywania. Jeśli zmagacie się z przewlekłymi biegunkami lub nagminnym uczuciem zgagi, należy uzyskać dokładne informację od farmaceuty bądź lekarza. Rozsądek zawsze górą :) 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl