Ciąża to wspaniały stan w życiu kobiety. Przyszłe mamy, często gubią się w zaleceniach dietetycznych. Nie wiedzą, jakie produkty, ani w jakich ilościach spożywać, by nie zaszkodzić przypadkiem maluchowi. Co jeść w ciąży? Oto produkty, które są dobre dla ciebie i twojego dziecka.
Jedz warzywa i owoce do każdego posiłku
Spodziewasz się dziecka? Zastanawiasz się, co jeść w ciąży? Podstawą każdej diety, także tej dla przyszłych mam są warzywa i owoce. Ich dobroczynnych właściwości trudno nie doceniać. Dostarczają organizmowi potrzebnych witamin i mikroelementów.Wielu lekarzy i dietetyków zaleca ciężarnym spożywanie małych posiłków w niewielkich odstępach czasu. Warto zadbać o to, by w każdej takiej przekąsce nie zabrakło owoców i warzyw. Pamiętaj o tym, by wybierać świeże i dobre jakościowo produkty. Koniecznie dokładnie je umyj, zanim zaczniesz jeść.
Dostarcz organizmowi białka
Co jeść w ciąży? Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy? Najlepiej takie, które dostarczą twojemu organizmowi białka. Jest ono niezbędne zarówno dla mamy, jak też prawidłowego rozwoju malucha. Dużą ilość białka znajdziesz w jajkach, produktach zbożowych i niektórych warzywach (tutaj wyróżnia się zwłaszcza fasola, która pomoże dostarczyć także bardzo cennego dla ciężarnych kobiet żelaza). Pamiętaj, że produkty zawierające białko powinny pojawić się codziennie w przynajmniej jednym, spożywanym przez ciebie posiłku.
Nie zapominaj o tłuszczach nienasyconych
Dietetycy podkreślają, że bardzo ważną rolę w prawidłowym rozwoju płodu odgrywają także tłuszcze nienasycone (NNKT). Co jeść w ciąży? Swoją dietę uzupełnij o dobrej jakości tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia roślinnego. Wykorzystuj je zarówno do smażenia, jak też doprawiania sałatek i innych dań. W diecie ciężarnych matek doskonale sprawdzą się olej rzepakowy i słonecznikowy oraz dobrej jakości oliwa z oliwek.
Pamiętaj, żeby do smażenia używać oleju rzepakowego i oliwy z oliwek. Olej słonecznikowy lepiej dodawać do sałatek i dań podawanych na zimno. Wielonasycone kwasy tłuszczowe zawarte w jego składzie, są podatne na działanie wysokiej temperatury i wydzielają wtedy szkodliwe substancje.
Włącz zioła do swojej diety
Co jeść w ciąży? Włącz do diety zioła i przyprawy. Pamiętaj, żeby unikać ostrych produktów. Wiele ziół podobno pozytywnie wpływa na złagodzenie dolegliwości ciążowych. Co warto mieć pod ręką? W kuchni przyszłej mamy powinien znaleźć się koperek, imbir, czy bazylia. Wybieraj dobrej jakości sól. W miarę możliwości używaj ziół prosto z doniczki, dzięki temu masz pewność, że dodajesz do swoich potraw, to, co najlepsze.