Produkt dnia
ŚLIWKA WEGIERKA BEZ PESTKI DYMIONA
ŚLIWKA WEGIERKA BEZ PESTKI DYMIONA
30,00 zł
kg
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Co jeść przy biegunce? Sprawdź, jak wspomóc organizm w powrocie do równowagi!

W przypadku wystąpienia biegunki jedną z pierwszych zalecanych reakcji jest zmiana diety. Pomaga ona zapanować nad uciążliwą dolegliwością i niweluje ryzyko odwodnienia oraz osłabienia organizmu. Co jeść przy biegunce, by wspomóc układ pokarmowy w powrocie do prawidłowego działania? Przedstawiamy kilka wskazówek, które pozwolą Ci skomponować odpowiedni jadłospis.

Co musisz wiedzieć o biegunce?

Biegunki, zwanej również rozwolnieniem nie należy traktować jako choroby. Jest ona objawem, zwykle związanym z innymi dolegliwościami. Wśród jej najpopularniejszych przyczyn wymienia się zakażenia wirusowe i bakteryjne, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także choroby układu pokarmowego. Biegunki zwykle trwają krótko i często ustępują po wprowadzeniu odpowiedniej diety. Co jeść przy biegunce, a których produktów lepiej unikać?

Co jeść przy biegunce?

Zastanawiasz się, co jeść przy biegunce, by zminimalizować nieprzyjemne objawy? W przypadku rozwolnienia zaleca się dietę lekkostrawną i niskobłonnikową. Bardzo ważne jest również dbanie o odpowiednią podaż płynów, ponieważ przy biegunce organizm może mieć trudności z ich prawidłowym wchłanianiem. Jest to szczególnie istotne podczas długotrwałego rozwolnienia, które może prowadzić do odwodnienia i utraty ważnych elektrolitów.

Dieta przy biegunce zalecane produkty

Dieta przy rozwolnieniu powinna zawierać głównie produkty o działaniu zapierającym. Wiążą one wodę w jelitach i zagęszczają ich treść. Wśród wskazanych pokarmów warto wymienić między innymi:

– ryż i kleik ryżowy,

– białe pieczywo i sucharki,

– gotowane warzywa, np. marchew, ziemniaki lub dynia,

– pieczone lub gotowane jabłka i mus jabłkowy,

– banany,

– czarne jagody i napary z suszonych jagód.

Co jeść przy biegunce, gdy Twój stan zdrowia nieco się poprawi? Stopniowo możesz włączyć do diety przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, chude wędliny, mięsa oraz ryby, a także ogórki i pomidory bez skórki i pestek.

Czego nie można jeść przy biegunce?

Podczas biegunki zaleca się rezygnację z produktów, które zawierają dużo nierozpuszczalnego błonnika. Przyspiesza on perystaltykę jelit i może nasilać objawy rozwolnienia. Wśród żywności, której nie można jeść przy biegunce, warto wymienić:

– pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane i grube kasze, np. gryczaną,

– warzywa, np. brukselkę, kalafior, buraki, nasiona roślin strączkowych,

– produkty tłuste, np. wędliny, mięsa czy sosy,

– surowe owoce,

– ostre dania i przyprawy,

– cukier i słodziki, w tym również miód.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl