W przypadku wystąpienia biegunki jedną z pierwszych zalecanych reakcji jest zmiana diety. Pomaga ona zapanować nad uciążliwą dolegliwością i niweluje ryzyko odwodnienia oraz osłabienia organizmu. Co jeść przy biegunce, by wspomóc układ pokarmowy w powrocie do prawidłowego działania? Przedstawiamy kilka wskazówek, które pozwolą Ci skomponować odpowiedni jadłospis.
Co musisz wiedzieć o biegunce?
Biegunki, zwanej również rozwolnieniem nie należy traktować jako choroby. Jest ona objawem, zwykle związanym z innymi dolegliwościami. Wśród jej najpopularniejszych przyczyn wymienia się zakażenia wirusowe i bakteryjne, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także choroby układu pokarmowego. Biegunki zwykle trwają krótko i często ustępują po wprowadzeniu odpowiedniej diety. Co jeść przy biegunce, a których produktów lepiej unikać?
Co jeść przy biegunce?
Zastanawiasz się, co jeść przy biegunce, by zminimalizować nieprzyjemne objawy? W przypadku rozwolnienia zaleca się dietę lekkostrawną i niskobłonnikową. Bardzo ważne jest również dbanie o odpowiednią podaż płynów, ponieważ przy biegunce organizm może mieć trudności z ich prawidłowym wchłanianiem. Jest to szczególnie istotne podczas długotrwałego rozwolnienia, które może prowadzić do odwodnienia i utraty ważnych elektrolitów.
Dieta przy biegunce – zalecane produkty
Dieta przy rozwolnieniu powinna zawierać głównie produkty o działaniu zapierającym. Wiążą one wodę w jelitach i zagęszczają ich treść. Wśród wskazanych pokarmów warto wymienić między innymi:
– ryż i kleik ryżowy,
– białe pieczywo i sucharki,
– gotowane warzywa, np. marchew, ziemniaki lub dynia,
– pieczone lub gotowane jabłka i mus jabłkowy,
– banany,
– czarne jagody i napary z suszonych jagód.
Co jeść przy biegunce, gdy Twój stan zdrowia nieco się poprawi? Stopniowo możesz włączyć do diety przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, chude wędliny, mięsa oraz ryby, a także ogórki i pomidory bez skórki i pestek.
Czego nie można jeść przy biegunce?
Podczas biegunki zaleca się rezygnację z produktów, które zawierają dużo nierozpuszczalnego błonnika. Przyspiesza on perystaltykę jelit i może nasilać objawy rozwolnienia. Wśród żywności, której nie można jeść przy biegunce, warto wymienić:
– pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane i grube kasze, np. gryczaną,
– warzywa, np. brukselkę, kalafior, buraki, nasiona roślin strączkowych,
– produkty tłuste, np. wędliny, mięsa czy sosy,
– surowe owoce,
– ostre dania i przyprawy,
– cukier i słodziki, w tym również miód.