W ostatnich latach gluten stał się obiektem wielu dyskusji dietetyków, lekarzy i osób, które zajmują się leczeniem holistycznym. Zwraca się w nich uwagę na fakt, że to kłopotliwe białko może przyczyniać się do wielu problemów zdrowotnych. Kto powinien z niego zrezygnować i co jeść na diecie bezglutenowej? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat!
Czym jest gluten?
Kontrowersyjny gluten to mieszanina białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Składnik ten naturalnie występuje w zbożach takich jak pszenica, żyto oraz jęczmień. Choć teoretycznie nie ma go w owsie, to warto zaznaczyć, że zboże to jest nim często zanieczyszczone. Co więcej, gluten nierzadko stosowany jest jako zagęstnik, przez co można znaleźć gonp. w sosach, jogurtach, wędlinach czy słodyczach. Kto powinien wykluczyć go z jadłospisu i co jeść na diecie bezglutenowej?
Dieta bezglutenowa – dla kogo?
Dietę bezglutenową zaleca się w kilku przypadkach. Bezwzględnie powinny przestrzegać jej osoby chore na celiakię, u których kłopotliwe białko powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych i zaburzenia wchłaniania. Rezygnację z glutenu zaleca się również w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych, a także chorób neuropsychicznych, takich jak autyzm czy schizofrenia. Specjaliści są również zdania, że powinny zdecydować się na nią osoby z chorobami autoimmunologicznymi – np. popularnym Hashimoto. Biorąc pod uwagę, że zboża stanowią zwykle istotny składnik jadłospisu, pozostaje pytanie, co jeść na diecie bezglutenowej, by uniknąć spożywania szkodliwego białka?
Co jeść na diecie bezglutenowej?
Dieta bezglutenowa jest restrykcyjna i zazwyczaj wymaga zupełnej zmiany nawyków żywieniowych. Pamiętaj jednak, że choć kojarzy się ona ze zbożami, to nie wymaga rezygnacji z wszystkich produktów zbożowych. Co jeść na diecie bezglutenowej? W jadłospisie może znaleźć się między innymi następująca żywność:
– zboża naturalnie bezglutenowe, czyli np. proso, gryka, kukurydza i ryż,
– nabiał,
– jajka,
– warzywa i owoce,
– orzechy, nasiona i rośliny strączkowe.
Dieta bezglutenowa a przekreślony kłos
Jeśli zastanawiasz się, co jeść na diecie bezglutenowej i jak poradzić sobie z codziennymi zakupami, to podpowiadamy, że wielu producentów stosuje specjalne oznaczenia. Na żywności pozbawionej glutenu często pojawia się symbol przekreślonego kłosa. Znajdziesz go między innymi na produktach sypkich, mąkach, wędlinach, słodyczach czy bakaliach.
Produkty zakazane i kontrowersyjne
Skoro wiesz już, co jeść na diecie bezglutenowej, warto również wspomnieć o tym, czego należy unikać. Konieczna jest rezygnacja z produktów zbożowych, takich jak np. kasza jęczmienna czy manna oraz pszenna i żytnia mąka. Uważaj również na potrawy panierowane, alkohole i wszystkie artykuły przetworzone – w tym wędliny, słodycze, nabiał, a nawet przyprawy. Jeśli zależy Ci na zupełnej eliminacji glutenu z diety, zacznij uważnie czytać etykiety podczas zakupów. To najlepszy sposób na kontrolę tego, jakie składniki znajdą się w Twoich posiłkach.