Cebula czerwona
towar niedostępny





Opis
Cebula CZERWONA
OPIS:
Czerwona odmiana cebuli charakteryzuje się ciemnofioletowym kolorem łusek i skórki, za który odpowiada zawartość antocyjanów. Warto wspomnieć, że tak samo jak inne cebule zawiera ona mnóstwo wartościowych składników i właściwości. Jej smak i aromat jest znacznie delikatniejszy od zwykłej cebuli, a dodatkowo podczas krojenia nie podrażnia tak bardzo oczu. Czerwona Cebula może pełnić funkcję dekoracyjną, doda kolorytu każdej potrawie.
WŁAŚCIWOŚCI:
- jest źródłem witamin C, E i witamin z grupy B
- zawiera potas, siarkę, wapń, żelazo, magnez i cynk
- jest niskokaloryczna (w 100g znajduje się ok. 34kacl
- zawiera błonnik pokarmowy, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego i jelit
- zawiera związki siarki, które mają działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe
- obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu
ZASTOSOWANIE:
- do sałatek i surówek
- do przygotowania Syropu
- można przyrządzić z niej konfiturę, która jest doskonałym dodatkiem do burgerów
- do Sosów i potraw z Makaronem
- można ją smażyć, piec, gotować i marynować
- dobrze smakuje w towarzystwie grzybów, mięs i ryb