Bataty to wspaniałe warzywa – zdrowe, pomarańczowe, o wielu kulinarnych zastosowaniach i wspaniałym, lekko słodkawym smaku. Tak jak i inne warzywa spichrzowe, konieczne jest ich ugotowanie, pieczenie lub innego typu obróbka termiczna. Jak gotować bataty, żeby były smaczne, i co można z nich przyrządzić?
Słodkie ziemniaki gotuj jak klasyczne
Obrać, wrzucić do wody, dodać soli, gotować do miękkości – to najprostszy, domowy przepis na ugotowanie i ziemniaków, i batatów. Te drugie, jeśli mają być upieczone w całości, warto wstawić do zimnej wody i później rozpocząć gotowanie – pomarańczowe bulwy są stosunkowo duże, dzięki takiemu zabiegowi ugotują się równomiernie. Bataty potrzebują też trochę więcej czasu niż ziemniaki: 20-30 minut po rozpoczęciu wrzenia wody. Gotowe będą miękkie – wystarczy je nakłuć widelcem lub wykałaczką, żeby się o tym przekonać.
Nie trzeba przejmować się obieraniem batatów – z powodzeniem można je ugotować w mundurkach. Wystarczy porządnie wyszorować bulwy i postępować jak wyżej. Tuż pod skórką znajduje się najwięcej substancji odżywczych, dlatego warto ją pozostawić – po ugotowaniu łatwo ją ściągnąć, co jest dodatkową zaletą. Bataty są pyszne w towarzystwie masła i soli, do tego dobrze komponują się z wyrazistymi dodatkami – serem, papryką, cebulą i boczkiem, ale i mozzarellą oraz twarożkiem.
Na parze i w mikrofali
Metod przyrządzania batatów jest bardzo dużo, dlatego warto wiedzieć, jak gotować bataty na parze lub w kuchence mikrofalowej. Wykorzystanie pary to doskonała alternatywa dla tradycyjnego gotowania w wodzie – witaminy, sole mineralne i inne, wartościowe składniki pozostają w warzywie, nie „uciekają” do roztworu. Warto pokroić bataty na mniejsze kawałki, wtedy szybciej się ugotują. Zajmie to od 10 do nawet 25 minut – należy sprawdzać, czy warzywa są już miękkie.
Jak szybko gotować bataty? Wystarczy 10 minut w naczyniu do gotowania w mikrofali, a batat będzie miękki, idealnie ugotowany. Warzywa należy dokładnie wyszorować i kilkukrotnie ponakłuwać, można już na tym etapie natrzeć oliwą lub olejem i ulubionymi ziołami.
Pyszna zupa – krem
Ugotowanie wartościowej i pysznej zupy kremu z batatami jest banalnie proste. Wystarczy pokroić w kostkę bataty oraz cebulę i podsmażyć w garnku na kilka minut. Następnie całość należy zalać bulionem, gotować do miękkości i zblendować. Do smaku można dodać aromatycznego czosnku, kminu rzymskiego, kolendry i imbiru, soli i pieprzu. Smacznego!